Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Högt vattenstånd efter stormen – Vasa elektriska skickar ut drönare för att kolla stormskador

Från 2020
Uppdaterad 17.02.2020 17:02.
Högt vatten vid riksväg 8 i Vassor.
Bildtext Att vattenståndet är högt syns bland annat i Vassor vid riksväg 8.
Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Vindbyarna kan fortsättningsvis orsaka skada under måndagen. Vid Österbottens räddningsverk håller man också koll på det höga vattenståndet.

Det blåste hårt natten mot måndag. Som mest var 2 688 av Vasa Elnäts kunder utan el. På måndag eftermiddag var 138 kunder fortfarande utan el.

Stormen Dennis drog in över Österbotten - Spela upp på Arenan

I Kaskö uppmättes till exempel 29 m/s vid Sälgrund klockan 18. Videon här ovan har Maria Rodas filmat i Kaskö under söndagen.

Enligt projektchef Kenneth Högback på Ravera handlar det i första hand om sommarstugor på holmar i skärgården. Fast bosatta borde ha fått sin el tillbaka vid det här laget.

- Vi har i alla fall inte fått några anmälningar om att någon ännu är utan el.

Under måndag har man granskat stormskador i Malax och Petalax skärgård med helikopter.

- Det handlar om träd som har fallit på elledningar eller andra skador som uppstått på grund av träd som fallit.

Också drönare används för att hitta exakt läge för fel som behöver repareras. Att man använder drönare beror på att isblandat vatten gör det problematiskt att ta sig ut med båt.

Om man inte kan ta sig ut med båt, hur ska man då reparera skadorna?

- I vissa fall måste vi vänta på bättre väder för att ta oss ut för att reparera skadorna men som sagt borde de fast bosatta ha fått elen tillbaka så det är inte lika akut, säger Högback.

Vasa Elnät påminner på sin webbsida om att man inte ska röra träd som fallit eller själv börja röjningen. Både röjnings och reparationsarbetena ska göras av en yrkesman.

Högt vattenstånd - räddningsverket följer med läget

Jourhavande brandmästare Terence Sam vid Österbottens räddningsverk konstaterar att måndagen har varit lugnare än gårdagen. Räddningsverket hade cirka 40 stormrelaterade uppdrag under natten men under måndagen har man bara haft ett fåtal uppdrag.

- Det har handlat om ett par fallna träd men inget akut, säger Sam.

Högt vatten vid riksväg 8 i Vassor.
Bildtext Sommaren 2017 utfördes arbete med att höja riksväg 8:s vägbana i Vassor. En dryg 700 meter lång sträcka höjdes för att minska översvämningsrisken vid vårflödet. Utan det arbetet skulle vägen antagligen vara under vatten nu.
Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Enligt Finlands miljöcentral, Syke, har nederbörden lett till översvämningar främst på låglänta åkrar vid syd- och västkusten.
Varning för översvämning gäller även i landskapen Österbotten och Södra Österbotten.

Vattnet är rekordhögt på många håll just nu.

Jourhavande brandmästare Terence Sam konstaterar att havsvattenståndet är högt för tillfället och att man från räddningsverket följer med läget.

- Vattnet är högt och vi följer med läget. Vattenståndet har ändå inte orsakat några akuta uppdrag, säger Sam.

Här kan du följa med vattenstånden på Meterologiska institutets webbsida.

Vid meteorologiska institutet säger jourhavande meteorolog Tomi Laurinen att det kan blåsa upp igen mot kvällen.

- På ganska vidsträckta områden kan vi tala om vindbyar på minst 15 meter per sekund i landets södra och mellersta delar, säger Laurinen till STT.

Det finns fortfarande risk för elavbrott och för att träd ska falla av vinden.

Artikeln är uppdaterad måndagen den 17.2 klockan 16:59. Tidigare stod det felaktigt att kommunikationschef Mikaela Jussila uttalade sig om hur Vasa elektriska undersöker stormskador i skärgården. Den intervjuade är projektchef Kenneth Högback vid Ravera.