Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvinnan i Laihelafallet bedöms tillräknelig – dom faller i mars

Från 2020
Uppdaterad 17.02.2020 20:25.
Det åtalade kvinnan.
Bildtext Den åtalade kvinnan på plats i tingsrätten på måndag 17.2.
Bild: Yle/Anna Ruda

Den kvinna från Laihela som står åtalad för att sommaren 2018 ha dräpt en annan kvinna bedöms enligt sinnesundersökningen vara tillräknelig. Enligt höstens mellandom är kvinnan skyldig och hålls fortsättningsvis fängslad.

Det var i juli 2018 som en kvinna i 60-års åldern hittades död i sitt hem. Polisen har i sin förundersökning slagit fast att motivet till dråpet är svartsjuka. Det rör sig om ett triangeldrama mellan offret, hennes man och den misstänkta kvinnan.

Den åtalade kvinnan är född 1971. Enligt åklagaren ska kvinnan ha kvävt offret till döds genom att trycka hennes ansikte mot sängen så att hon inte kunde andas.

Åklagaren yrkar att kvinnan ska dömas till fängelse i tio år.

Bestrider åtalet

Den åtalade kvinnan bestrider såväl åtalet som ersättningskraven. Kvinnan säger att hon har varit hemma vid tidpunkten för dödsfallet.

I oktober beslöt Österbottens tingsrätt att den åtalade kvinnan skulle genomgå en sinnesundersökning. Kvinnan bad själv om utredningen.

I oktober gav också tingsrätten en mellandom där rätten konstaterade att den åtalade kvinnan har gjort sig skyldig till brott på det sätt som beskrivs i åtalet och att hon också fortsättningsvis ska hållas fängslad.

Dom i ärendet kommer att ges den 10 mars.