Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Thyssenkrupp förkastade Kones anbud och jätteaffären gick i kras – Kone: ''risken var för stor''

Från 2020
Uppdaterad 17.02.2020 19:16.
Thyssenkrupps kontor och logo i blått.
Bildtext Thyssenkrupp nobbar Kones offert.
Bild: Friedemann Vogel / EPA

Thyssenkrupp har förkastat Kones anbud på bolagets hissverksamhet. Kone har nu dragit sig ur affären.

Tyska Thyssenkrupp meddelar att det fortsätter förhandla om försäljningen av verksamheten med två andra anbudsgivare, Blackstone och Advent International som är konsortium bestående av investeringsbolag.

Uppgiften fick Kones aktiekurs att rasa med kring sex procent på Helsingforsbörsen.

Om Kones och CVC Capital Partners gemensamma anbud hade godkänts skulle det ha betytt det största företagsköpet i Finland och det hade varit mer värdefullt än när Nokia köpte den franska konkurrenten Alcatel-Lucent med över 16 miljarder euro år 2015.

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterade i förra veckan att Kone hade höjt sitt anbud på Thyssenkrupp till över 17 miljarder euro.

Det har gått ekonomiskt dåligt för Thyssenkrupp och därför vill bolaget sälja bort hissverksamheten som har visat upp de bästa resultaten i bolaget. Ett annat alternativ är fortfarande att börsnotera den delen av bolaget.

Enligt Bloombergs tidigare rapporter skulle Thyssenkrupps oro gällande just Kones anbud ha varit relaterat till eventuella konkurrensmyndigheters reaktion på ett köp. En fusion mellan två stora hisstillverkare skulle ha krävt en välsignelse av konkurrensmyndigheter. Bloomberg bedömde att Kone slog sig samman med CVC Capital Partners just för att skingra misstankar om att köpet skapar en dominerande marknadsposition.

Ett annat möjligt hot gällde fackförbundenas förhållningssätt till köpet, och deras starka ställning i Thyssenkrupps förvaltningsråd.

Om Thyssenkrupp besluter att sälja hissverksamheten kan det bli ett av de mest värdefulla företagsköpen i Europa på över tio år.

Risken för stor för Kone

Henrik Ehrnrooth, vd för Kone, säger i en intervju för Yle Uutiset att affären gick i kras på grund av att Thyssenkrupp ställde krav på en förskottsbetalning på 2,5 miljarder euro. Enligt Ehrnrooth är Thyssenkrupps ekonomiska situation dålig.

Förskottsbetalningen skulle betalas i samband med att avtalet om affären skulle undertecknas, trots att affären skulle ha genomförts i praktiken först om ett till ett och ett halvt år.

– Ifall Thyssenkrupp skulle ha gått i konkurs under de här åren skulle vi ha förlorat 2,5 miljarder. Risken var för stor för oss, säger Ehrnrooth.

Att Kone drog sig ur affären handlar inte om eventuella konkurrensmyndigheters reaktioner, enligt Ehnrooth.

Artikeln kompletterades 17.2 klockan 19:20 med stycket där Henrik Ehrnrooths kommentarer ingår.

Diskussion om artikeln