Hoppa till huvudinnehåll

Sport

13-åriga Nella Nyqvist Europamästare i badminton i U15-klassen: ”Hade som mål att ta guld – men kunde ändå inte drömma om det”

Från 2020
Uppdaterad 18.02.2020 12:27.
Nella Nyqvist.
Bildtext Nella Nyqvist.
Bild: Badmintonförbundet / Annika Paananen

Nella Nyqvist är Finlands färskaste EM-guldmedaljör. 13-åringen från Helsingfors Badminton Club tog hand om EM-guldet i franska Lievin under veckoslutet. Hon gjorde fantastiskt fint ifrån sig, säger hennes tränare Mathilda Lindholm.

En suverän insats, kallar det finska badmintonförbundet det i ett pressmeddelande – och det är lätt att hålla med. 13-åriga Nella Nyqvist var i en klass för sig då EM-medaljerna i U15-åldersklassen delades ut under veckoslutet i Frankrike.

I finalen ställdes Nyqvist mot Ravza Bodur från Turkiet – och segern gick till Finland i två raka set (21–18, 21–13).

– Det var förstås mitt mål att vinna hela turneringen, men jag kunde nog inte drömma om att det skulle ha gått så här bra, säger Nyqvist själv i förbundets pressmeddelande.

– Men jag visste att jag var i bra form och då jag lyckades slå ett utmanande motstånd tidigare under turneringen så började jag tro på mig själv och jag kunde släppa loss. Det blev bara bättre för varje match som gick, fortsätter hon.

I semifinalen hade Nyqvist ställts mot förstarankade Galina Mazentjeva från Ryssland. Också där blev det ändå en seger i två raka set.

"Du har alltid trott på mig"

Nyqvist tackar både sin familj och alla träningskamrater för all hjälp hon fått på traven. Och förstås tränaren Mathilda Lindholm.

– Du har alltid trott på mig, säger Nyqvist.

Lindholm är själv den senaste finländaren att vinna ett junior-EM-guld, som hon tog tillsammans med Iikka Heino i mixed dubbel i U17-klassen år 2011.

– Nella spelade fantastiskt fint hela turneringen, säger Lindholm om adeptens guld.

Jenny Nyström och Mathilda Lindholm 4.8.2015.
Bildtext Mathilda Lindholm (till höger).
Bild: Yle / Ronnie Holmberg

– Det fick mig att minnas guldet vi tog med Iikka, som är den finaste segern jag någonsin varit med om. Det känns fint att få lotsa Nella till en liknande prestation. Jag vet hur bra det känns och nu gäller det bara att njuta, fortsätter hon.

Nella Nyqvists mamma Saara Hynninen var de facto Lindholms tränare då hon vann sitt JEM-guld.

– Så det är ju lite roligt att nu få träna hennes dotter, säger Lindholm.

Artikeln korrigerad 18.2, det stod ursprungligen att Nyqvists motståndare var upp till två år äldre än henne, men tävlarna i U15-klassen var max 14 år gamla.

Diskussion om artikeln