Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stad inleder samarbetsförhandlingar – eventuella permitteringar tidigast i maj

Från 2020
Uppdaterad 18.02.2020 11:36.
Vasa centrum
Bildtext Enligt nuvarande budget kommer staden att göra en vinst på tio miljoner i år, men staden borde göra en vinst på 20 miljoner euro.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

För att täcka underskott från tidigare år måste Vasa stad göra en vinst på ungefär 20 miljoner euro i år. Därför beslöt stadsstyrelsen på sitt möte på måndagen att inleda samarbetsförhandlingar.

Enligt nuvarande budget kommer staden att göra en vinst på tio miljoner euro i år.

- Vi är ju på plussidan, men för att täcka ett gammalt underskott så borde vi komma upp till ett plus på 20 miljoner. Det är ju tråkigt att trots att vi gör plus måste vi spara ännu mer, säger fullmäktigeledamot Johan Kullas (SFP).

Enligt Kullas betyder tio miljoner euro att alla i stadens personal skulle permitteras fem eller sex dagar.

- Men vi har många hjälpande händer, speciellt inom vården, som måste finnas där och dem kan vi inte permittera. I synnerhet inte då man inom vissa sektorer inte får ihop den personal man behöver.

Permitteringar tidigast i maj

Kullas säger att hela personalen därför inte kommer att permitteras lika många dagar.

Förhandlingarna kommer att inledas så fort som möjligt. Enligt lagen måste samarbetsförhandlingarna hålla på i minst sex veckor.

- Jag tror att vi kommer att se resultaten av samarbetsförhandlingarna och eventuella permitteringar tidigast i maj, säger Kullas.

Artikeln uppdaterad 18.2 klockan 11:35 med förtydligande om summorna.

Diskussion om artikeln