Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Spelglädje hela veckan i ungdomslokalen Zentra i Borgå: "Vår grundidé är att göra spel till en sund hobby"

Från 2020
Personer spelar brädspel kring ett långbord.
Bildtext Kristian Järventaus från Borgå brädspelsförening introducerar spelet Flamme Rouge.
Bild: Yle / Leo Gammals

Ungdomslokalen Zentra i Borgå firar sportlovet med spel för olika åldrar och smaker. Kortspel, brädspel, konsolspel och datorspel står på menyn. Ungdomsarbetarna vill ge besökarna en högklassig spelupplevelse.

Suvi Vainio har tillbringat en stor del av eftermiddagen med att spela olika spel tillsammans med barnen Arttu, Vertti och Siiri.

De har testat brädspel vid långbordet i cafeterian och håller på att avrunda dagen med konsolspel nere i den mörka spelhålan.

- Vi såg på stadens hemsida att det här evenemanget ordnas och att här skulle finnas nya spelmaskiner. Vår äldsta son kommer hit på egen hand alltid då och då efter skolan, så vi tänkte se var han tillbringar tiden och vad de gör här. Det är roligt att spela tillsammans med barnen, säger Suvi Vainio.

Kvinna med tre barn i en soffa.
Bildtext Suvi Vainio och barnen Arttu, Vertti och Siiri spelade olika spel tillsammans och var för sig.
Bild: Yle / Leo Gammals

Ungdomslokalen är öppen hela sportlovsveckan och temat är spel.

- Det här är en jättetrevlig lokal med fina nya maskiner och det finns tillräckligt med platser så att många kan spela samtidigt, säger Vainio.

Den här dagen är en gemensam speldag för familjer. Åldersgränsen är 7+ och barnen skall ha en vuxen med sig som de spelar tillsammans med.

- Vi har spelat Switch-spel tillsammans, barnen har spelat Minecraft på PC:n. Vi har också spelat kortspel och brädspel, så vi har nog testat de flesta spel. Brädspel kan spelas var som helst och i alla åldrar, barn och vuxna.

Olika brädspel radade på varandra.
Bildtext Besökarna fick testa på flera olika sorts brädspel under eftermiddagen.
Bild: Yle / Leo Gammals

Suvi Vainio har själv vuxit upp med den första generationens datorspel som spelades av många tillsammans. På landet spelade familjen kortspel långt in på natten.

- Vi spelar tyvärr väldigt lite kortspel med barnen, det blir oftast andra sorts spelformer. Jag kommer knappt ihåg reglerna till vissa av de klassiska spelen. Vi borde försöka spela sådana emellanåt.

Suvi Vainio minns att de har spelat Yatsy och Gris när de rest med båt, men att spelen inte hör till vardagen.

Ny spelhåla för alla åldrar och smaker

Den här dagen har ungdomstjänsterna också berättat om spelverksamheten och presenterat nya maskiner och lokaler.

- Nätet fungerar som det ska, det har varit den största utmaningen under de senaste veckorna. Vi har haft härliga ungdomar som har hjälpt oss. De har varit här och spelat och spelat och spelat och pressat nätet för att se vad det håller. Det har inte nått taket, säger ungdomsarbetare Mats Holmström.

Ung kvinna instruerar ett barn vid en dator.
Bildtext Ungdomsarbetaren Oona visar hur spelet startas.
Bild: Yle / Leo Gammals

Spelkonsolerna och datorerna med 144 hz skärmar och ergonomiska fåtöljer står på rad i rummet som tidigare kallades för Monttu. De har varit i hårt bruk redan innan sportlovets spelvecka.

- Vår grundidé är att göra spel till en sund hobby, säger Holmström.

När det gäller spelen följer Zentra det allmäneuropeiska systemet med åldersgränser på dator- och konsolspel, PEGI. För äldre ungdomar är åldersgränsen 16 år, för yngre 12 år och den här dagen går gränsen vid 7 år.

- De spel vi har är de populäraste spelen just nu. Det är spel för e-sport. Många baserar sig på något sorts skjutande och är lagspel. I ett annat spel kan man vara kreativ, bygga saker och försöka överleva mot olika kräk, säger Holmström.

Få med vuxna i spelvärlden

Den här dagen med öppet för familjer har en tanke varit att också få vuxna att bekanta sig med spelvärlden.

- Nog är det ganska många som har varit hit ner. Vi hoppas att många föräldrar bara skulle kasta sig in i den här miljön och kanske till och med fastna i den, säger Holmström.

För vissa föräldrar kan spelkonsoler och datorspel upplevas främmande, i synnerhet om man vuxit upp med eller föredrar spel där man sitter tillsammans runt ett bord istället för vid en skärm.

- Åsikterna varierar nog mycket. Vissa förstår och godkänner det på ett annat sätt än andra föräldrar som inte är lika insatta. Man borde få föräldrarna att sätta sig in i spelvärlden så att den inte så svart-vit säger ungdomsarbetare Erica Wallén.

Tre personer i svarta fåtöljer.
Bildtext Ungdomsarbetarna Erica Wallén (t.v) och Mats Holmström samt Nina Jorkama, chef för ungdomstjänster vill ge barn och unga en proffsig spelupplevelse.
Bild: Yle / Leo Gammals

Wallén gillar både brädspel och datorspel, och framhåller att flickor och pojkar i Borgå tycker om och spelar samma sorts spel. Alla har sina egna favoritspel, och det beror inte på vilket kön spelaren har.

Idag har Wallén dessutom bekantat sig med ett nytt brädspel, Kakerlaken Poker som går ut på att ljuga så bra som möjligt.

- Jag förlorade, säger hon med ett skratt.

Dagen till ära gästas ungdomslokalen av Porvoon pöytäpeliyhdistys - Borgå bordspelsförening som vanligtvis ordnar öppna spelkvällar i lokalen på tisdagskvällar.

- De är på riktigt proffs på brädspel. De har en stor arsenal av spel som de brukar hämta med sig. Idag har de också lite annorlunda spel som inte är de här vanliga Afrikas stjärna eller schack, säger Mats Holmström.

Diskussion om artikeln