Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svensk friidrott skakas av nytt dopningsfall – SM-medaljör har testat positivt

Från 2020
Bild av en löpbana

Enligt tidningen Dagens Nyheter har ett nytt dopningsfall uppdagats i Sverige. En friidrottare med SM-medaljer på meritlistan har gett ett positivt dopningsprov. Det stämmer att det finns ett dopningsärende kring den här personen, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Dopning har figurerat mycket i rubrikerna i Sverige under de senaste veckorna. Först var det brottaren Jenny Fransson som testade positivt och några dagar senare blev det också känt att Robel Fsiha använt en förbunden substans.

Nu har svensk friidrott drabbats att ytterligare ett fall. Tidning Dagens Nyheter skriver att en icke namngiven SM-medaljör har fastnat i en dopningskontroll. Provet togs den 17 december.

– Det stämmer att det finns ett dopningsärende kring den här personen. Men vi vet inte vilken substans det handlar om, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson till DN (bakom betalmur).

Friidrottaren tävlar för en svensk klubb men är inte svensk medborgare. Det gör att det svenska friidrottsförbundet inte är part i målet.

– Statistiskt är friidrottaren runt topp 20 i sina grenar i Sverige. Vi i friidrottsförbundet har ett ansvar men det är också en friidrottare som inte är i närheten av eliten eller landslaget, säger Olsson.

Friidrottaren har möjlighet att få sitt B-prov analyserat. Under tiden är personen avstängd.

Friidrottaren har via sin klubb meddelat för DN att eventuella kommentarer ges tidigast efter ett möte med Dopningskommissionen.

Diskussion om artikeln