Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fler detaljer om Kinas förtryck av uigurer i ny läcka – böner och skägg tillräckliga orsaker för frihetsberövande

Från 2020
Personer demonstrerar mot Kinas behandling av den muslimska uigurbefolkningen.
Bildtext Människor världen över har demonstrerat för uigurernas rättigheter. Här en protest i Xinjiang.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kina har kritiserats hårt för sin behandling av den muslimska uigurbefolkningen, och i en ny läcka avslöjas ytterligare detaljer om de missförhållanden som råder.

De läckta dokumenten består av 137 sidor av listor där över 3 000 personers levnadsvanor, vad beträffar till exempel böner och klädsel, är noggrant dokumenterade. På listorna framgår det vad personerna misstänks för och varför de eventuellt kommer skickas till ett fångläger, eller ett så kallat omskolningsläger.

I dokumentet finns också information om vilka personerna har kontakt med och hur deras familjemedlemmar beter sig.

Läckan visar dessutom att uigurerna arresteras och låses in på fångläger på mycket svagare grunder än vad Kina själv påstått. Kina hävdar, precis som tidigare, att syftet med frihetsberövande av uigurer endast är att motarbeta islamistisk terrorism.

Läckan tros vara äkta

Läckan härstammar från samma källa som i november i fjol läckte dokument som visade på systematisk hjärntvätt av hundratusentals uigurer i regionen Xinjiang. Källan har lyckats förmedla informationen med hjälp av uigurer som bor utanför Kina.

Flera uigurer har förts till fångläger där de indoktrineras och straffas efter lösa påståenden om religös extremism - utan någon som helst rättegång .

Experter som sett dokumenten tror att de är äkta.

– Det här anmärkningsvärda dokumentet är det starkaste beviset jag sett på att Peking aktivt straffar människor bara för utövandet av religion, säger en av experterna, forskaren Adrian Zenz till BBC. Zenz är specialiserad på Kinas kampanjer mot religiösa minoriteter.

Fångläger efter felklick

BBC, som tagit del av en del av det läckta materialet, rapporterar till exempel om en kvinna som skickades till ett fångläger för en huvudsaklig orsak: hon bar slöja för några år sedan.

En man hamnade i sin tur på fångläger efter att ''ha klickat på en länk på nätet och oavsiktligt hamnat på en utländsk nätsida''.

Andra skickades till läger efter att ha ansökt om pass, vilket tyder på att också avsikt att resa utomlands tolkas som ett tecken på radikalisering i Xinjiang.

Enligt Kina har uigurerna samma rättigheter som alla andra medborgare men landet har ändå medgett att "de som bedras av religiös extremism kommer att hjälpas genom omplacering och omskolning".

Uigurerna är en etnisk muslimsk minoritet i Kina, och í Xinjiang utgör de ungefär 45 % av befolkningen.

Källor: BBC, AP

Diskussion om artikeln