Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mikaela Nylander tar över ordförandeklubban i Svenska kulturfonden

Från 2020
Uppdaterad 18.02.2020 15:59.
Mikaela Nylander, Svenska kulturfonden
Bildtext Mikaela Nylander på Kulturfondens kansli.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Svenska Kulturfonden får en ny ledning. Mikaela Nylander blir ny styrelseordförande. Det är Kulturfondens "ägare" Svenska folkpartiets partistyrelse som har utnämnt henne.

Styrelsen är Kulturfondens beslutande organ, medan den större delegationen bistår styrelsen med kunskap från konst- och utbildningsfältet.

Valet av styrelseordförande gjordes för några veckor sedan i partistyrelsen och kungjordes vid en pressträff i Helsingfors på tisdagen.

Delegationsordföranden utses senare i vår, uppger partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Tung SFP-bakgrund

Den nya styrelseordföranden Mikaela Nylander har tidigare fungerat som riksdagsledamot för SFP i 16 år, styrelseledamot i Kommunförbundets styrelse och Yles förvaltningsråd.

Framförallt hennes medlemskap i riksdagens kulturutskott i sexton år betonades när utnämningen till kulturfonden publicerades.

Dessutom är Nylander aktiv i lokalpolitiken i Borgå, bland annat som stadsfullmäktiges ordförande under många år.

Mikaela Nylander ger ingen programförklaring i detta skede. Hon ska sätta sig in i Kulturfondens strategier och verksamhet under våren.

- Om det blir några förändringar i Kulturfondens inriktning är det för att förutsättningarna och behoven har förändrats, inte för att ordföranden är ny, säger Mikaela Nylander.

Pengar och politik styr, kulturfolket rådgivande

Traditionellt har den ena ordföranden i Kulturfondens förtroendeorgan representerat pengar och/eller politik, medan den andra har kommit från praktiskt kulturliv.

Mandatperioden för Svenska kulturfondens styrelseordförande och delegationsordförande är maximalt sex år och börjar i augusti.

Tidigare riksdagsledamot och SFP-ordförande Stefan Wallin har i sex år fungerat som styrelseordförande och dramaturg-författaren Ann-Luise Bertell har lett delegationen. Bertells efterträdare utses senare i vår.

Tidigare har styrelsen letts bland annat av Björn Teir och Roger Broo. Tidigare delegationsordförande är Wivan Nygård-Fagerudd och Alice Lillas.

Styrelsen med ordförande och åtta medlemmar samt delegationen med ordförande och fjorton medlemmar utses av Svenska folkpartiets partistyrelse.

Snabb tillväxt i utbud och behov

Det var SFP som tog initiativ till kulturfonden år 1906. De insamlade medlen donerades till Svenska Litteratursällskapet som förvaltar kapitalet.

Numera har man 40 miljoner euro att dela ut årligen till över 8 000 ansökande privatpersoner och organisationer.

Kulturfondens kapital har vuxit snabbt. År 1999 fördelades sex miljoner euro, och år 1995 gavs två miljoner euro i understöd till det finlandssvenska kulturlivet.

Men också behovet av pengar för den finlandssvenska och tvåspråkiga kulturen har ökat. Det finns ingen risk för att behovet av stöd är mindre än utdelningen från Kulturfonden, försäkrar både Anna-Maja Henriksson och Mikaela Nylander.

Artikeln har kompletterats och uppdaterats med bland annat Nylander-intervju.

Diskussion om artikeln