Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Förhandlingarna inom skogsindustrin fortsätter, världens rikaste man satsar pengar på klimatet, hon kan bli Kulturfondens nya ordförande

Från 2020
Jeff Bezos bakom genomskinlig talarstol med utsträckta händer
Bildtext Amazons grundare Jeff Bezos ska donera pengar till forskare och aktivister.
Bild: EPA

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Den mekaniska skogsindustrin har strejkat sedan januari och i dag försöker parterna – som är långt ifrån att komma överens – nå en lösning igen. Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal fortsätter vid riksförlikningsmannens byrå och samtidigt fortsätter också andra branscher att förhandla.

I dag får vi veta vem som tar över posten som styrelseordförande för Svenska kulturfonden då Stefan Wallins mandatperiod tar slut i sommar. Enligt tidningen Hufvudstadsbladet är det SFP-politikern Mikaela Nylander som tar över rodret.

Funderar du på att söka in till en yrkesskola eller ett gymnasium? I dag börjar vårens gemensamma ansökan. Över 80 000 studieplatser delas ut i den gemensamma ansökan. Du kan lämna in en ansökan de kommande tre veckorna. Här kan du läsa mer om den gemensamma ansökan och allt du behöver veta om den.

Utrikes:

Vinterns regn och hårda vindar har ställt till problem på flera håll. I S:t Petersburg i Ryssland uppstår översvämningar då vattnet står högt i Nevafloden. Staden drabbades av översvämningar som orsakade "krigstillstånd" år 1924. Bygget av Kronstadtdammen ledde till ett bättre skydd för översvämningar, men då den byggdes befarade man att den skulle bli en miljökatastrof.

Jeff Bezos – grundaren av Amazon och världens rikaste man – ska donera 10 miljarder dollar för att motverka klimatförändringen. Summan, som motsvarar cirka 9,2 miljarder euro, ska gå till forskare, aktivister och övriga som deltar i kampen mot klimatförändringen. Donationen motsvarar cirka åtta procent av Bezos förmögenhet.

Över 100 läkare uppmanar brittiska myndigheter att sluta med den "tortyr" Wikileaksgrundaren Julian Assange utsätts för i fängelse. Läkarna skriver i ett öppet brev till tidskriften The Lancet att alla medicinska åsikter och rekommendationer har ignorerats. Assange misstänks ha avslöjat amerikanska försvarshemligheter och kan i värsta fall dömas till 175 år i fängelse i USA.

Väder

Det vintriga vädret fortsätter i Lappland medan det i söder och mellersta Finland är milt. Temperaturen i söder och landets mellersta delar ligger mellan 3 och 7 grader. Måttlig eller frisk och byig sydvästlig vind.

I västra delen av Norra Österbotten och Kajanaland är det mellan 0 och +3 grader, måttlig vind omkring sydväst. I Lappland är det mellan 0 och -5 grader. Mest svag vind.

Diskussion om artikeln