Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över hundra läkare är oroliga för Wikileaksgrundaren Assanges hälsa – säger att han utsätts för tortyr i brittiska fängelset

Från 2020
Människor protesterar och håller upp skyltar för Julian Assange i London 14.6.2019.
Bildtext Åsikterna om Julian Assange är många. Somliga vill fria honom, andra inte. Nu uppmanar flera läkare det brittiska fängelset han sitter i att sluta med "tortyren" han utsätts för.
Bild: All Over Press

Över hundra läkare uppmanar Storbritannien att sluta med den tortyr Wikileaksgrundaren Julian Assange utsätts för i fängelse. Assange sitter häktad för spionage i väntan på förhandlingar med USA.

Läkarna och psykologerna – som är 117 till antalet – kommer från 18 olika länder. De skriver i ett öppet brev till tidskriften The Lancet att Assange utsätts för tortyr i det brittiska fängelset Belmarsh.

Den 48-åriga australiensaren Assange misstänks ha avslöjat amerikanska försvarshemligheter och kan i värsta fall dömas till 175 år i fängelse i USA.

– Vi fördömer tortyren av Assange. Vi fördömer förnekandet av hans grundläggande rätt till lämplig vård, skriver läkarna i det öppna brevet.

Uppgifter tyder på att Assange utsatts för psykologisk tortyr

Läkarna skriver också att medicinska åsikter och rekommendationer har ignorerats.

– Vår vädjan är simpel: vi uppmanar myndigheter att avsluta tortyren av Assange för att säkerställa hans tillgång till den bästa möjliga vården innan det är för sent, skriver de.

FN:s särskilda sändebud för tortyr, Nils Meltzer, har tidigare larmat om att Assange visar symtom som tyder på att han fallit offer för psykologisk tortyr.

Julian Assange i en bil på väg från domstol till fängelse i London 1.5.2019.
Bildtext Julian Assange.

Assange fick i fjol vård på grund av dålig hälsa och hans hälsotillstånd har också lett till att han inte kunnat delta i planerade videoförhör.

En grupp läkare varnade i höstas för att Assanges hälsa är så dålig att han riskerar dö i fängelset.

Åsikterna om Assange går isär

Assange greps i april i fjol efter att ha tillbringat drygt sju år på Ecuadors ambassad i London. Han har tidigare misstänkts för sexualbrott i Sverige, men fallet lades ner i och med att det hade preskriberats.

Hans anhängare ser honom som en orädd visselblåsare som exponerat orättvisa, tortyr och misstänkta krigsförbrytelser som begåtts av amerikanska styrkor.

Wikileaks grundare Julian Assange håller presskonferens från Ecuadors ambassad
Bildtext Somliga ser Assange som en hjälte. Andra säger att han utsatt liv i fara.
Bild: EPA/WILL OLIVER

Kritikerna anklagar honom för att fjäska för auktoritära ledare såsom president Vladimir Putin. De säger också att Assange utsatt liv i fara genom att avslöja namnen på amerikanska aktörer och utländska informanter.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln