Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina: Över 80 procent av dem som smittas av det nya coronaviruset uppvisar bara milda symptom

Från 2020
Uppdaterad 18.02.2020 06:43.
Medicinsk personal leder gruppgymnastik bland människor som smittats av coronaviruset och som tagits in på ett tillfälligt sjukhus och som uppvisar milda symptom av viruset. Bilden är tagen i Wuhan på måndagen.
Bildtext Medicinsk personal leder gruppgymnastik bland människor som uppvisar milda symptom av det nya coronaviruset. Bilden är tagen på ett tillfälligt sjukhus i Wuhan på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Dödligheten i det nya coronaviruset, covid-19, är mindre än i andra coronavirus som sars och mers. Det visar nu också en ny kinesisk rapport som baserar sig på en studie av tiotusentals smittade och deras sjukdomsförlopp. WHO varnar ändå för allt för tidig optimism.

Den nya kinesiska rapporten baserar sig på en studie av 44 672 personer som smittats av covid-19 före den 11 februari och på deras sjukdomsförlopp. Rapporten visar alltså att 80 procent av dem uppvisat bara milda symptom.

14 procent av dem fick allvarliga symptom som lunginflammation och 5 procent hamnade i livshotande tillstånd. Dödligheten bland de insjuknade männen låg på mellan 2,3 och 2,8 procent, medan den låg på 1,7 procent bland de insjuknade kvinnorna.

Covid-19 verkar alltså inte vara lika dödligt som sars eller mers. Det konstaterade också chefen för Världshälsoorganisationen WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens i Genève.

Hur dödlig smittan blir handlar ändå till syvende och sist om hur många som smittas. Vanlig influensa har en dödlighet på cirka 0,1 procent, men hundratusentals människor dör i influensa årligen eftersom miljoner smittas av den.

Lägre antal nya smittade än tidigare

På tisdag morgon rapporterade kinesiska myndigheter 1 886 bekräftade nya smittade i Fastlandskina under det senaste dygnet. Ytterligare 98 människor hade avlidit i sviterna av viruset. Totalt har nu 1 873 människor dött i viruset – alla utom fem av dem i Fastlandskina.

Totalt 73 332 människor världen över har bekräftats smittade av covid-19 enligt statistiken i skrivande stund. 72 436 av dem finns i Fastlandskina.

De senaste siffrorna från Kina är uppmuntrande, eftersom antalet nya smittade där nu är lägre än vad det varit under hela månaden hittills.

Sjukhuspersonal i Xi'an, i nordvästra Kina, visar up en flickbaby som föddes i lördags. Mamman var smittad av coronaviruset, men flickan är frisk. Relativt få barn har insjuknat i covid-19 och dödligheten i viruset stiger med åldern.
Bildtext Sjukhuspersonal i Xi'an, i nordvästra Kina, visar upp en flickbaby som föddes i lördags. Mamman var smittad av coronaviruset, men flickan är frisk. Relativt få barn har insjuknat i covid-19 och dödligheten i viruset stiger med åldern.
Bild: /All Over Press

WHO varnar ändå för allt för tidig optimism.

– Det är för tidigt att säga om den rapporterade minskningen kommer att fortsätta. Alla scenarier är fortfarande möjliga, sade Tedros.

Situationen kan försämras i Fastlandskina då människor återvänder till sina skolor och arbetsplatser. Vad gäller spridningen på andra håll i världen så har WHO flera gånger uppmanat till vaksamhet och höjd beredskap.

Sjukvårdspersonal som arbetar i ett mässcentrum i Wuhan som omvandlats till ett tillfälligt sjukhus. Bilden tagen på måndagen den 17.2.
Bildtext Sjukvårdspersonal som arbetar i ett mässcentrum i Wuhan som omvandlats till ett tillfälligt sjukhus. Bilden tagen på måndagen den 17.2.
Bild: AFP / Lehtikuva

Dödligheten i det nya coronaviruset är betydligt högre för dem som lider av någon annan grundsjukdom som exempelvis diabetes eller svagt hjärta.

Men också flera läkare och sjukvårdare har avlidit i covid-19. På tisdag morgon rapporterades att chefen för centralsjukhuset i Wuhan, coronavirusets epicentrum, hade dött i viruset.

Källor: AP, AFP, Reuters