Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boy Scouts of America ansöker om företagssanering – den amerikanska scoutrörelsen hotas av tusentals stämningar för sexövergrepp

Från 2020
Fyra pojkar i scoutkläder står på rad. En av dem håller i den amerikanska flaggan. Resten tittar åt sidan eller neråt.
Bildtext Boy Scouts of America:s högkvarter finns i Irving Texas. Medlemsantalet i USA:s största ungdomsorganisation har sjunkit år för år.
Bild: /All Over Press

USA:s största ungdomsorganisation Boy Scouts of America ansöker om företagssanering på grund av tusentals stämningar och skadeståndskrav för sexuella övergrepp inom rörelsen.

På tisdagen ansökte Boy Scouts of America (BSA) om konkurs enligt kapitel 11 i den amerikanska konkurslagen. I Finland betraktas inte just det förfarandet som konkurs, utan som företagssanering.

Anledningen är de anklagelser om sexuella övergrepp som har skakat de amerikanska pojkscouterna redan i flera år. Organisationen har redan betalat ut miljontals dollar i ersättning till unga offer.

I fjol införde New York, Arizona, New Jersey och Kalifornien lagstiftning som förlänger preskriptionstiden för den här typen av brott och gör det lättare för vuxna att dra sina förövare inför rätta flera decennier efter att övergreppen skett.

Det här medför att hundratals män som var pojkscouter under 1960-, 1970- och 1980-talet nu väntas dra rörelsen inför rätta för de övergrepp som de utsattes för då.

Att organisationen nu ansöker om företagssanering väntas medföra att de här rättsfallen läggs på is. Men i framtiden kan Boy Scouts of America tvingas sälja delar av sin stora egendom för att betala ut skadestånd till offren.

Parkvakten stänger portarna till ett scoutläger som ägs av Boy Scouts of America i Payson, Utah. Organisationen äger bland annat stora läger- och friluftsområden.
Bildtext Parkvakten Mark Veteto stänger portarna till ett scoutläger som ägs av Boy Scouts of America i Payson, Utah. Den amerikanska scoutrörelsen äger bland annat stora läger- och friluftsområden.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det som nu ska redas ut är hur långt försäkringarna täcker de skadestånd som nu blir aktuella och om också de lokala scoutföreningarnas egendom dras in i förfarandet.

Enligt en talesman för organisationen kommer själva verksamheten att fortsätta precis som tidigare.

– Lokalorganisationerna ansöker inte om företagssanering. De är helt separata, säger Evan Roberts.

Men det är alltså en fråga som också ska utredas.

Omfattningen av övergreppen avslöjas av organisationens egna register

Boy Scouts of America har själv upprätthållit ett hemligt register under namnet "perversitetsfilerna" ända sedan 1920-talet där man tecknat ner misstänkta förövare och deras offer.

Redan 2012 tvingades organisationen för första gången avslöja delar av innehållet i de här dokumenten i samband med en rättegång.

I fjol avslöjades fler uppgifter ur registret och då visade det sig att över 7 800 misstänkta förövare och 12 254 offer finns upptagna i organisationens eget register.

Ännu i fjol påstod organisationen att man aldrig medvetet låtit en förövare arbeta med barn och ungdomar. I maj i fjol avslöjades flera fall där misstänkta scoutledare fått fortsätta och en av organisationens ledare tvingades medge det inför ett kongressutskott.

Antalet medlemmar i Boy Scouts of America har sjunkit år för år. Enligt nyhetsbyrån AP har medlemsantalet nu sjunkit under två miljoner. Ännu på 1970-talet hade BSA över fyra miljoner medlemmar. Numera får också flickor delta i organisationens verksamhet.

Källor: AP, Reuters, Yle