Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Läkare rekommenderade cancersjuk kolhydratsnål diet utan vetenskapliga bevis – får skriftlig varning

Från 2020
Antti Heikkilä hävdar att det finns en gemensam orsak och ett enkelt botemedel för en lång rad svåra sjukdomar, som cancer, diabetes och depression.
Bildtext Antti Heikkilä får en skriftlig varning av Valvira.
Bild: Yle/Taisto Lapila

Läkaren Antti Heikkilä har fått en skriftlig varning av tillsynsmyndigheten Valvira. Orsaken är att han använt sig av oacceptabla och ogrundade tillvägagångssätt i sitt arbete, skriver tidningen Helsingin Sanomat.

Valvira har också slagit fast att det funnits brister i patientjournalerna.

Varningen gäller en specifik typ av vård som Heikkilä gett en cancersjuk patient på sin dåvarande privatmottagning vid Eira sjukhus i Helsingfors. Han har bland annat hävdat att en kolhydratsnål kost – en så kallad keto-diet – kan vara till hjälp vid behandling av cancer.

Det finns inga medicinska bevis som stöder detta påstående.

Dietrekommendationer utan vetenskapliga bevis

Alternativa behandlingsmetoder är inte olagliga, men enligt Valvira får läkare inte rekommendera dem.

Heikkilä har tidigare försvarat kolhydratsnåla dieter, bland annat keto-dieten. Enligt honom kan dieten användas för att bota diabetes och olika former av cancer, skriver tidningen.

Heikkilä förnekar att han hävdat att cancer kan vårdas enbart med hjälp av en kalorisnål diet.

Enligt tidningen har Heikkilä också sagt åt en patient med leukemi att laurinsyran i kokosolja "förstör virus, svamp och bakterier". Inga pålitliga vetenskapliga bevis stöder påståendet.

Svenska Yles grävande program Spotlight har också rapporterat om läkaren Antti Heikkiläs verksamhet.

Heikkilä: Anmärkningar hittas i alla läkares patientjournaler

Heikkilä ställde inte upp på intervju då tidningen kontaktade honom på måndagen. Han skyllde på brådska. Hans fru har däremot vidarebefordrat ett uttalande till tidningen av Heikkilä.

– Man kan hitta anmärkningar i vilka läkares patientjournaler som helst om man kammar igenom dem noggrant, säger Heikkilä i uttalandet.

Antti Heikkilä är specialist inom områdena ortopedi och traumatologi. Han har blivit känd för sina publikationer om näringslära.

Han jobbar inte längre på privatmottagningen vid Eira sjukhus. Hans hyresavtal sades upp för drygt ett år sedan och han har flyttat till Tyskland.

Svenska Yle, vetenskapen och journalistiken

I Yles etiska regler konstateras att vi "tar hänsyn till relevanta fakta och olika perspektiv" samt att vi vågar "fråga och ifrågasätta."

Det konstateras också att vi ska "främja en pluralistisk samhällsdebatt" och att våra program "mångsidigt ska spegla olika åsikter".

Detta är grundläggande värderingar i all vår journalistik.

Men det betyder inte att alla åsikter per definition är likvärdiga ifall det finns en etablerad, vetenskapligt belagd konsensus kring en fråga. Klimatfrågan är en sådan fråga, men det finns också andra, t.ex. en del hälsofrågor.

Att framställa olika sidor i en debatt som skenbart likvärdiga kan nämligen skapa ett slags "falsk balans" i vår rapportering, som inte överensstämmer med verkligheten.

I så fall uppfyller inte journalistiken ett annat centralt villkor, nämligen att ge en så sanningsenlig bild som möjligt av det som sker.

Diskussion om artikeln