Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alexei Eremenko junior värvade pappa och vill sälja lillebror – berättar om sin sportchefroll för IL: "Vårt primära mål är att sälja spelare"

Från 2020
alexei eremenko junior
Bildtext Alexei Eremenko sadlade om till sportchef efter spelarkarriären.
Bild: Yle/Parad Media

Alexei Eremenko inleder sin andra hela säsong som sportchef för den lettiska fotbollsklubben Spartaks Jurmala. I en intervju med Iltalehti berättar han om klubbens målsättning, filosofi och arbetssätt. Det viktigaste är att dra in pengar genom att göra bra spelaraffärer. Eremenko har valt att specialisera sig på afrikanska spelare.

I den lettiska fotbollsklubben Spartaks Jurmala är Eremenko ett vanligt förekommande namn. Sedan början av år 2018 har den 21-årige fotbollsspelaren Sergei Eremenko tillhört klubben. Sommaren 2018 inledde brodern, 36-årige Alexei junior, jobbet som sportchef. Och för bara en vecka seden tog pappa Alexei senior över som tränare.

Sportchef Alexei junior redogör i en intervju med Iltalehti för hur klubben jobbar.

– Vårt mål är inte det lettiska mästerskapet, inte ens andra- eller tredjeplats. Vårt primära mål är att sälja spelare. Vårt sekundära mål är att, om möjligt, ta oss till Europa.

– Men vi har konstaterat att dessa målsättningar är svåra att uppfylla samtidigt.

Förra säsongen slutade Spartaks femma och blev två poäng från en plats i Europa League-kvalet. Säsongen 2020 inleder Spartaks den 14 mars.

"Jag har rätt så bra kontakter, framför allt i Afrika"

I sitt jobb att värva ihop ett lag med potentiella spelare är Eremenkos blickar framför allt riktade mot Afrika.

– Afrikanerna som spelar i stora klubbar har alltid kommit till Europa i 14-15-årsåldern.

Han åker själv till Afrika för att se och värva spelare.

– Jag sköter allt, hela laget. Jag har rätt så bra kontakter, framför allt i Afrika. Det ordnas turneringar åt mig i Ghana, Nigeria, Senegal – över allt, säger Eremenko till tidningen.

– En grej är att hitta spelarna. En annan är att försöka hämta dem till Europa. Det är svårare än att hitta spelarna. Lettland är ett EU-land men det är inte lätt att få visum.

Sergei Eremenko i SJK:s tröja.
Bildtext Sergei Eremenko var förra säsongen utlånad till fotbollsligaklubben SJK.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Sportchef-Eremenko sticker inte under stol med hur planen ser ut för lillebrodern Sergei.

– Såklart är vårt mål att sälja honom, medger Alexei junior till Iltalehti.

Pappa Eremenko är tillbaka som tränare efter ett uppehåll på ett halvår. Det senaste uppdraget tog slut för ett halvår sedan då SJK avskedade honom. Sonen Alexei junior är nöjd med värvningen.

– Farsan är ett bra alternativ för det här laget eftersom jag vet att han kan jobba med unga spelare. Det är rätt svårt att få hit en tränare eftersom vi har ett så speciellt lag.

Alexei Eremenko senio håller låda på SJK:s träning.
Bildtext Även Alexei senior höll förra året till i SJK.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Diskussion om artikeln