Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Amerikansk klassring hittades i skogen i Finland 47 år efter att den tappats

Från 2020
En hand håller en klassring.
Bildtext Marko Saarinen putsade ringen ren.
Bild: Marko Saarinen

En historia om en amerikansk klassring på villovägar och en ärlig Åbobo sprider sig just nu i internationella media.

I mitten av januari gick Marko Saarinen ut i skogen i S:t Karins med sin metalldetektor, och på 20 centimeters djup hittade han en tjock ring.

Ringen var en klassring från Morse High School i Portland, Maine i nordöstra USA från år 1973.

En hand håller en klassring.
Bildtext Marko Saarinen lyckades lista ut vilken skola klassringen kommit från.
Bild: Marko Saarinen

Saarinen lyckades lista ut att det fanns initialer inristade i ringen, bokstäverna SM. Via skolans alumnförening fick han kontakt med ägaren, Deborah McKenna.

McKenna berättar att hon fått ringen av sin pojkvän, men att hon hade glömt kvar den i en provhytt i ett varuhus för 47 år sedan.

Hur har ringen hamnat i Finland?

Men det är ett stort mysterium hur ringen hamnat i skogen vid Sauhuvuori vid Pyhän Katariinan polut (Den heliga Katarinas stigar).

McKennas pojkvän, och senare äkta man, Shawn McKenna jobbade visserligen i Finland en kort tid på 1990-talet, men då hade ringen varit försvunnen redan länge.

Saarinen skickade ringen till Deborah McKenna, som fick den just innan allahjärtansdag, den högtid då hennes nu avlidna man första gången bjöd henne på dejt.

- Det är verkligen rörande att det i denna värld av negativitet finns anständiga människor som stiger fram och engagerar sig. Det finns goda människor i världen och vi behöver fler av dem, sade Mc Kenna till den lokala tidningen the Bangor Daily News.

Ilta-Sanomat var först med nyheten, som nu sprider sig och har berättats i The Guardian, The Washington Post och The New York Times.

Diskussion om artikeln