Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Då Rönnberg och Savukynas lämnar tar också en era slut i Cocks – nu ska verksamheten byggas om från grunden: ”Det kan ta några år tills vi vinner FM-guld igen”

Från 2020
Nico Rönnberg i finalserien mot Dicken.
Bildtext Nico Rönnberg.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Dags att sluta dammsuga upp alla spelare från de inhemska lagen, konstaterar Jari Viita för Yle Sporten. Riihimäki Cocks förbereder sig nu på tiden efter Nico Rönnberg och Gintaras Savukynas – och vill i framtiden satsa på egna talanger. Det gagnar hela grenen, säger Viita.

I sju år har Riihimäki Cocks dominerat FM-ligan i handboll. Men allt gott har ett slut. Så också framgångsrika guldperioder som den Riihimäkilaget har fått njuta av de senaste åren.

Nico Rönnberg har skrivit på för franska Ivry. Tränaren Gintaras Savukynas är i sin tur klar för en flytt till Ukraina och Motor Zaporozhye.

Nico Rönnberg och Gintaras Savukynas.
Bildtext Nico Rönnberg och Gintaras Savukynas fotade under FM-ligafinalerna 2017.
Bild: Tomi Hänninen/Newspix24/Handbollförbundet

Då väljer Riihimäkilaget också att se över sin verksamhet – och plockar fram storsläggan.

– Det enda jag vet just nu är att representationslaget kommer att bli lite mindre och så lyfter vi istället upp fem, sex, sju av de mest lovande juniorerna till träningsringen, säger klubbens manager Jari Viita för Yle Sporten och tillägger bestämt:

– Det må innebära att vi inte vinner FM-guld på några år, men det är något vi vill satsa på – att ge våra juniorer möjligheten att avancera i karriären.

”Vet inte hur jag lyckades med det”

Det står fortfarande oklart vem som kommer att ersätta Rönnberg och Savukynas. Men en sak är säker: det är från utlandet som ersättarna ska hittas.

– Men situationen är lite rörig, säger Viita och förklarar:

– Flera större europeiska klubbar har stora ekonomiska problem och kommer att gå i konkurs. Det finns många tränare som inte riktigt har insett det ännu. Jag känner därför att vi måste ta några steg bakåt, gräva oss i näsan lite och följa med vad som händer ute i världen.

Kaj Kekki ser glad ut.
Bildtext Kunde Kaj Kekki vara aktuell?
Bild: Yle/Mats Ahlnäs

Den tidigare landslagstränaren Kaj Kekki har agerat assisterande tränare i laget under våren. Även om Viita mer än gärna skulle ha sett honom fortsätta som chefstränare i höst är det uteslutet.

– Hans civila jobb tillåter inte det. Jag kan bara tacka honom för att han lyckades fixa det så att han kunde kliva in nu för vårens del. Jag vet inte hur jag lyckades övertala honom egentligen. Fick väl i honom tillräckligt starkt vin under julen, skämtar Viita.

”Orimliga lönekrav”

Gällande Nico Rönnbergs ersättare är problemen de samma. De europeiska toppspelarna vill ha för stor lön.

– Det finns många alternativ. Alla är galet bra och lysande spelare, men helt som jag sa för några minuter sedan så är lönekraven helt orimliga för tillfället med tanke på hurudana spelare vi snackar om, förklarar Viita.

Jari Viita seuraa Cocks harjoituksia.
Bildtext Jari Viita.
Bild: Esa Fills / YLE

Ni har då inte övervägt att värva spelare från de andra ligalagen?

Det blir tyst i den andra ändan av telefonlinjen för en stund.

– Om vi talar om spelare som förstärker ett Champions League-lag så ... inte finns det ju värst många av den kalibern i Finland. Jag säger det här utan att försöka såra någon, svarar Viita efter att ha samlat sina tankar.

– Och samtidigt tycker jag att det bättre att Cocks vinner FM-guld med uddamålet efter förlängning i den femte finalen istället för med 20 bollars marginal i tre raka. Själv anser jag att en jämnare liga främjar hela grenen i Finland. Det blir ju intressantare så. Stjärnorna hämtar vi hellre utomlands ifrån än att dammsuga upp all inhemsk talang som finns i ligan, fortsätter han.

"Rönnberg och Karlsson har gjort ett fantastiskt fint jobb i Karis"

Intressant är det redan i år då Cocks något överraskande fick nöja sig med en tredjeplats i grundserien. Det innebär att Riihimäkilaget har ett två poäng stort avstånd upp till ledande BK-46 då den övre slutserien kör igång i kväll.

– Andreas Rönnberg och Jac Karlsson har gjort ett fantastiskt fint jobb i Karis. Det ska de ha en eloge för. De har försnabbat spelet och slagit oss i några omgångar, medger Viita, men tillägger ändå:

– Men samtidigt så var det en påfrestning att spela ute i Europa. Det har nog synts i truppen. I kväll tror jag nog att vi kommer att vara fräschare än vad vi varit då vi möts tidigare under säsongen. Och så vinner vi med ett mål.

Andreas Rönnberg omringad av bk-spelare.
Bildtext Andreas Rönnbergs BK-46 var bäst i grundserien.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Det oroar inte dig alls att både BK-46 och Dicken visat framfötterna i år? Är Cocks åttonde raka ligaguld hotat på allvar?

– Jag hoppas förstås på jämna och underhållande matcher, men nog har vi det som krävs för att gå hela vägen. Även om de har 50 fler ligaguld än oss i Karis (reds. anm. BK har 20 ligaguld, Cocks har elva).

– Som sagt vill jag att hela ligan ska vara bra. BK, Dicken, HIFK – alla har blivit bättre de senaste åren. Det gagnar också landslaget. Kanske till och med till den grad att vi en vacker dag når EM eller VM.

Diskussion om artikeln