Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Segraren i Afghanistans presidentval klar – nästan fem månader efter valdagen

Från 2020
Bild på Afghanistans president Ashraf Ghani
Bildtext Ashraf Ghani fick enligt valkommissionen drygt 50 procent av rösterna i valet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Afghanistans president Ashraf Ghani har till slut utlysts till segrare i landets presidentval, uppger Afghanistans valkommission nästan fem månader efter valet.

Ghani valdes till en andra mandatperiod med 50,64 procent av rösterna i valet den 28 september. Utmanaren Abdullah Abdullah fick 39,52 procent av rösterna.

Offentliggörandet av valresultatet sköts upp flera gånger på grund av anklagelser om valfusk och tekniska problem med rösträkningen.

Abdullah har redan genom en talesman meddelat att han inte godtar resultatet.

Valdeltagandet i presidentvalet blev mycket lågt. Endast 1,8 miljoner av 9,6 miljoner registrerade väljare röstade.

Ghani och Abdullah leder en bräcklig regering som tillsattes som en kompromiss efter att båda politikerna utlyste sig till segrare i valet 2014.

Valresultatet kommer samtidigt som USA och talibanerna förhandlar om ett avtal som ska möjliggöra ett amerikanskt tillbakadragande från Afghanistan.

Parterna rapporteras ha enats om en period för att trappa ned våldet i landet. Den perioden ska enligt uppgift inledas under de närmaste dagarna.

Om våldet minskar blir nästa steg ett mer omfattande avtal och ett eventuellt tillbakadragande av de amerikanska styrkorna.

USA kräver också att talibanerna går med på att inleda samtal med den afghanska regeringen.

Men före det måste Ghani tillsätta en så stabil regering som möjligt.

– En bräcklig regering är inte i någon ställning att förhandla med talibanerna. Det är dags för Ghani att agera som en statsman och bilda en bred koalition för att tala med talibanerna, säger den afghanska analytikern Atta Noori till AFP.