Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Majoriteten i riksdagen vill stoppa den privata parkeringsövervakningen: "Det är rena rama vilda västern"

Från 2020
Uppdaterad 19.02.2020 06:43.
Felparkeringsavgift på vindrutan till en bil.
Bildtext Felparkeringsavgift på en bil.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Möjligheten att begränsa privata parkeringsbolags rätt att skriva ut felparkeringsavgifter blir nu en fråga för riksdagens lagutskott. Den lagmotion som 122 riksdagsledamöter skrev under fick enbart tack i riksdagen i dag.

Alla riksdagsledamöter som bad om ordet under riksdagens plenum i dag stödde Kimmo Kiljunens (SDP) lagmotion. Lagmotionen vill att parkeringsövervakningen endast ska bli en offentlig uppgift.

122 riksdagsledamöter från alla riksdagspartier skrev under lagmotionen som lämnades in till riksdagen i december.

- Lagmotionens huvudsakliga mål är att förändra lagen så att det blir ett slut på de privata parkeringsbolagens oskäliga avgifter för felparkerade bilar och slut på att tjäna pengar på parkeringsböter, sa Kiljunen i december.

Egna erfarenheter bakom lagmotionen

I plenum i dag berättade Kiljunen om bakgrunden till lagmotionen.

Han hade i somras parkerat sin bil vid Kommunernas hus i Berghäll i Helsingfors, betalat parkeringsavgiften på några euro och satt fast kvittot i bilens vindrutetorkare.

Då han kom ut från mötet i god tid innan parkeringstiden skulle ha gått ut hade han redan fått en felparkeringsavgift.

Parkeringsbolagets anställda var fortfarande på plats på parkeringsplatsen. Motiveringen till felparkeringsavgiften var att kvittot var fäst vid vindrutetorkaren i stället för på instrumentbrädan inne i bilen.

Inga reklamationer till parkeringsföretaget i fråga blev godkända. Det kom i stället flera kravbrev från ett indrivningsbolag.

Kimmo Kiljunen eduskunnassa 12.9.2019
Bildtext Kimmo Kiljunen (SDP) fick sin felparkeringsavgift struken först efter att hans lagmotion hade fått mycket uppmärksamhet i medierna i december.
Bild: Pekka Tynell / YLE

- Det enda jag gick och hoppades på var att frågan skulle skickas vidare till tingsrätten, sa Kiljunen.

Men händelseförloppet tog en ny, oväntad vändning.

Några dagar efter att Kiljunen hade lämnat in lagmotionen för att begränsa de privata parkeringsföretagens rättigheter kom ett brev från parkeringsbolagets chef där felparkeringsavgiften ströks.

- Men det är ytterst få finländare som har möjligheten att få stöd av 122 riksdagsledamöter för att få sin felaktigt utskrivna böteslapp struken, sa Kiljunen.

Kiljunen får stöd av finländare och av andra riksdagsledamöter

Kimmo Kiljunen sa också i plenum i dag att han aldrig under sin tid som riksdagsledamot har fått så mycket respons som på lagmotion om att begränsa de privata parkeringsbolagens rättigheter.

Enligt Kiljunen är många finländare upprörda över hur parkeringsföretagen driver in felparkeringsavgifterna och över att det inte finns möjligheter att göra reklamationer.

Kimmo Kiljunen fick stöd för sin lagmotion i plenum såväl från regeringspartiernas riksdagsledamöter som från oppositionen.

Stöd från Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna

Joonas Könttä från Centern sa att de privata företagen använder sig både av hot och utpressning för att folk ska betala felparkeringsavgifterna.

-. Det är rena rama vilda västern som råder, sa Könttä.

Oppositionspolitikern Marko Kilpi (Saml) underströk att polisen till skillnad från privata parkeringsföretag ofta använder sig av rimlighetsprincipen. Polisen skriver alltså inte alltid automatiskt ut böter.

- En viktig princip är att man ska skriva ut böter åt den som är värd böter, sa Kilpi.

Sannfinländaren Veijo Niemi hänvisade till sin bakgrund som polis och frågade hur mycket utbildning de privata parkeringsövervakarna har fått för sitt jobb.

- Situationen är ytterst oklar, sa Niemi.

Initiativtagaren Kimmo Kiljunen vill att lagutskottet tar lagmotionen på allvar.

Kiljunen sa i plenum att en lagmotion borde få samma tyngd som en regeringsproposition eftersom den har över hundra ledamöter som stöder förslaget.

Diskussion om artikeln