Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Laura Mononens lyckade dag i VM-pisten – var stark i Åres tuffa sprintbana och tog säsongens klart bästa placering i världscupen

Från 2020
Uppdaterad 18.02.2020 22:00.
Laura Mononen åker skidor.
Bildtext Laura Mononen har hittat lite form efter en besvärlig första halva av säsongen.
Bild: EPA

Efter att ha famlat i mörker hela vintern var Laura Mononen den finländska ljusglimten i sprinten i Åre. I den kritiserade etappen i Ski Tour körde hon sin första semifinal någonsin i en fristilssprint.

Sprint och Finland är ingen kombination som går ihop speciellt bra. Dagens etapp i Ski Tour bevisade att det inte spelar någon större roll hur banan ser ut i jakten på finalplatser.

Sprintspåret i Åre var inte ens 700 meter långt, men banprofilen pekade rakt uppåt under andra halvan. Arrangörerna hade dragit spåret rakt uppför Åres alpina VM-pist – ett beslut som sågades fullständigt inför etappen.

När det väl gällde var sju av åtta finländare chanslösa. Halva tourlandslaget åkte ut redan i kvalet och Krista Pärmäkoski, Anne Kyllönen och Lauri Vuorinen hade gjort sitt efter kvartsfinalskedet.

Det lysande blåvita undantaget var Laura Mononen. Hon var femte snabbast i kvalet och tog sig vidare från kvartsfinalen. När hon fick utrymme att trycka på i uppförsbacken passerade hon bland annat hemmahoppet Ebba Andersson.

Körde även bra i söndags

Sedan åkte Mononen i den andra semifinalen – på pappret något enklare än den första med bland annat de norska klätterspecialisterna Therese Johaug och Heidi Weng.

Men Mononen hamnade för långt efter och en stark avslutning hjälpte inte. Hon skar mållinjen som fyra i heatet – klart slagen av trion Linn Svahn, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Greta Laurent.

– En överraskande rolig dag. Det kändes bra och jag är nöjd. Det enda som grämer är att jag aldrig hittade utrymme för att åka i min egen fart i semifinalen, säger hon i Skidförbundets intervju.

Dagens insats var ändå Laura Mononens bästa fristilssprint i karriären. Efter en oerhört trasslig vinter – poängen i världscupen har varit lätträknade – har Mononen nu säsongens två bästa lopp bakom sig.

I söndags var hon sjunde snabbast i den klassiska jaktstarten och i dag körde hon alltså semifinal i en sprint. Till slut blev Mononen åtta.

Tack vare dagens resultat tar Mononen också ett rejält kliv uppåt i sammandraget i den svensk-norska skidtouren. Inför sprinten låg hon 22:a totalt.

Johaugs första sprintseger

Den touren leder Therese Johaug. Norskan ledde med en knapp minut inför dagens tävling och drygade ut försprånget till Heidi Weng i dag.

Inför etappen konstaterade Johaug att det här inte var en sprintbana – och det passade distansspecialisten utmärkt. Hon tog sin allra första sprintseger i världscupen.

– Det var ett galet lopp, men jag älskar att klättra. Det här var inte en sprintbana, men segern betyder ändå mycket för mig, säger Johaug i segerintervjun.

Världscupledaren tog hem finalen efter en urstark klättring. Johaug startade långsamt, men hon var precis som väntat i särklass när det blev brant.

Weng och Jacobsen bjöd på det bästa motståndet, men de sista trettio sekunderna av finalen var Johaug omöjlig att handskas med. Till slut vann hon med ungefär två sekunder före sina två landsmaninnor.

– Hon är världens överlägset bästa damåkare. Hon dansar uppför den här backen, säger Yle Sportens kommentator Chriso Vuojärvi i tv-sändningen.

Kläbo helt överlägsen

På herrsidan blev det också en norsk seger. Den största favoriten Johannes Hösflot Kläbo var starkast hela dagen och var också snabbast i finalen.

– Du milde himmel så han öser på. Så överlägsen han är! Han är tillbaka med besked efter en tung start på touren, konstaterar Vuojärvi.

Finalen var verkligen en uppvisning från Kläbo. Han ökade farten rejält och parkerade resten av finalfältet efter halva backen. Federico Pellegrino och Renaud Jay tog de två övriga pallplatserna.

Ski Tour fortsätter på torsdag med den 38 kilometer långa masstarten som går över gränsen mellan Sverige och Norge.

Längdåkning, världscupen, Ski Tour:

Sprintfinal, damer:
1) Therese Johaug, Norge 2.27,56
2) Heidi Weng, Norge + 1,73
3) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge + 2,47
4) Jonna Sundling, Sverige + 5,01
5) Nadine Fähndrich, Schweiz + 6,22
6) Linn Svahn, Sverige + 6,98

Laura Mononen slogs ut i semifinalen. Krista Pärmäkoski och Anne Kyllönen slogs ut i kvartsfinalen. Kerttu Niskanen slogs ut i kvalet.

Sprintfinal, herrar:
1) Johannes Hösflot Kläbo, Norge 2.02,63
2) Federico Pellegrino, Italien + 2,39
3) Renaud Jay, Frankrike + 3,70
4) Pål Golberg, Norge + 14,46
5) Lucas Chanavat, Frankrike + 26,39
6) Erik Valnes, Norge + 1.05,62

Lauri Vuorinen slogs ut i kvartsfinalen. Iivo Niskanen, Lari Lehtonen och Markus Vuorela slogs ut i kvalet.

Ställningen i Ski Tour efter 3/6 etapper:

Damer:
1) Therese Johaug, Norge
2) Heidi Weng, Norge + 1.07
3) Ingvild Flugstad Östberg, Norge + 1.56
4) Astrod Uhrenholdt Jacobsen, Norge + 1.59
5) Ebba Andersson, Sverige + 2.00
---
10) Krista Pärmäkoski, Finland + 2.39
14) Laura Mononen, Finland + 2.49
22) Anne Kyllönen, Finland + 3.33
23) Kerttu Niskanen, Finland + 3.34

Herrar:
1) Pål Golberg, Norge
2) Aleksander Bolsjunov, Ryssland + 0.23
3) Sjur Röthe, Norge + 0.42
4) Erik Valnes, Norge + 0.56
5) Martin Löwström Nyenget, Norge + 0.58
---
13) Iivo Niskanen, Finland + 1.50
51) Markus Vuorela, Finland + 5.20
53) Lauri Vuorinen, Finland + 5.22
56) Lari Lehtonen, Finland + 5.31

Diskussion om artikeln