Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstadsregionen fortsätter dra sig ur Kårkulla: "Vi vill inte ha murar emellan några funktioner"

Från 2020
Uppdaterad 19.02.2020 13:34.
Marcus Suojoki
Bildtext Marcus Suojoki (SFP) påpekar att de inte bara gör det för att spara pengar utan också för att integrera och riva murar.
Bild: YLE/Chanette Härus

En egen omsorgsbyrå i Jakobstad likt den Kårkulla driver i Jakobstad i dag, det är planerna om ett år. När Jakobstadsregionen planerar att lämna Kårkulla vill man gärna göra det i samarbete med Kårkulla, det uppger Marcus Suojoki (SFP).

I somras undersökte kommunerna i Jakobstadsregionen möjligheten att ta över de boenden som Kårkulla driver i regionen. Det resulterade att man vid årsskiftet tog över Kårkullas stödboendeverksamhet.

Nu går man vidare med planerna på att lämna Kårkulla genom att se över möjligheterna att starta en egen omsorgsbyrå likt den Kårkulla driver i Jakobstad i dag.

– Vi har gjort ett omfattande arbete och gått igenom hela verksamheten. Vi beslöt att påbörja en planering för att starta en omsorgsbyrå i Jakobstad, säger Marcus Suojoki (SFP) som är ordförande för social- och hälsovårdsnämnden i Jakobstadsregionen.

Vill samarbeta med Kårkulla i planerna om att lämna Kårkulla

Suojoki berättar att man vill integrera omsorgsbyrån med den övriga verksamheten som social- och hälsovårdsverket i Jakobstadsregionen erbjuder.

– Det är viktigt att vi gör det här ordentligt. Vi vill gärna samarbeta med Kårkulla när vi gör upp planerna, säger Suojoki.

Skylt med texten Kårkulla samkommun - en resurs i Svenskfinland
Bild: Yle

När ska det här vara klart?

– Det blir nog till nästa år.

Och hur blir det med Kårkullas boenden?

– Inga boenden i det här skedet. Vi rusar inte med något.

Vill integrera och riva murar, inte bara spara pengar

Genom att ta över en del av Kårkullas verksamhet sparar social- och hälsovårdsverket i Jakobstadsregionen pengar. Men det är inte den enda anledningen till att man gör det här.

– Den drivande kraften är att få funktionerna integrerade i varandra. Vi gör det här för framtiden. Vi vill inte ha murar emellan några funktioner, säger Suojoki.

Suojoki poängterar att det samtidigt planeras ett nytt välfärdsområde i Österbotten. De är osäkra hur det här skulle passa in där men ser gärna att välfärdsområdet har en omsorgsbyrå placerad i Jakobstad.

Det var ett enhälligt beslut om att dra upp planerna för en egen omsorgsbyrå som social- och hälsovårdsnämnden fattade på tisdagen.

Till det gemensamma social- och hälsovårdsverket i Jakobstadsregionen hör Jakobstad, Nykarleby, Pedersöre och Larsmo.

Artikeln uppdaterad 19.2.2020 kl 13.34 med uppgifter om att Jakobstadsregionen vid årsskiftet tog över stödboendeverksahet.

Diskussion om artikeln