Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Grundlagsutskottet behandlar Pekka Haavistos agerande i al-Hol-frågan - blir det förundersökning?

Från 2020
Uppdaterad 19.02.2020 09:34.
Programmet är inte längre tillgängligt
Perustuslakivaliokunta päättää, miten ulkoministerin al-Hol-tapausta viedään eteenpäin - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I dag kan riksdagens grundlagsutskott avgöra om det finns skäl att inleda en förundersökning kring hur utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) har agerat i al-Hol-frågan.

Tio riksdagsledamöter från oppositionen, Sannfinländarna, Samlingspartiet och Kristdemokraterna, har bett grundlagsutskottet ta ställning till om Haavisto brutit mot lagen i frågan kring att flyga hem barnen i al-Hol-lägret i Syrien.

Riksdagsledamöterna har bett utskottet utreda om Haavisto till exempel satt press på tjänstemän vid utrikesministeriet att fatta olagliga beslut och om Haavisto följt lagen när han inte tog ärendet till statsrådet, utan fattade beslut själv.

Centralt i processen har varit den kritik som utrikesministeriets konsulära chef Pasi Tuominen har framfört mot Haavisto.

Både Haavisto och Tuominen hördes av grundlagsutskottet i januari. Enligt utskottsordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) finns det diskrepanser i Haavistos och Tuominens redogörelser.

Utskottet har också hört riksåklagaren Raija Toiviainen och biträdande riksåklagare Jukka Rappe, samt experter inom statsförfattningsrätt, straffrätt och förvaltningsrätt.

Riksåklagaren står för eventuellt åtal

Grundlagsutskottet kan besluta att inleda en förundersökning, men det är också möjligt att utskottet vill ha tilläggsutredningar eller höra fler experter.

Om utskottet fattar beslut om att inleda en förundersökning är det riksåklagaren som sköter ärendet.

Enligt grundlagen kan åtal mot en medlem av statsrådet väckas om ministern uppsåtligen eller av grov oaktsamhet på ett väsentligt sätt har brutit mot de skyldigheter som hör till en ministers uppgifter.

Källor: STT, Yle

Diskussion om artikeln