Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sensationen Håland sänkte stjärnduon Mbappés och Neymars PSG i Champions League – första tonåring att göra tio mål på en säsong: "Jag måste spela ännu bättre"

Från 2020
Uppdaterad 19.02.2020 11:09.
Erling Braut Håland.
Bildtext Erling Braut Håland har varit fenomenal i Dortmund.
Bild: FRIEDEMANN VOGEL/EPA

Det norska superlöftet Erling Braut Håland har fått en riktig drömstart på sejouren i Borussia Dortmund. 19-åringen har nu gjort elva mål på sju matcher. Sent i går kväll var det PSG som stod för motståndet. Stjärnduon Mbappé och Neymar hamnade ändå i skymundan då sensationen Håland förde Dortmund till seger med två fullträffar.

I Champions League var det dags för den första åttondelsfinalen mellan Borussia Dortmund och PSG.

Efter en mållös första halvlek steg sensationsnamnet Erling Braut Håland fram.

Den första fullträffen kom efter knappa 70 minuters spel – och ungefär tio minuter senare kom segermålet.

Erling Braut Håland.
Bildtext Håland satte in första målet i den 69:e matchminuten.
Bild: FRIEDEMANN VOGEL/EPA

Neymar hade bara minuterna före det satt in en kvittering men glädjen varade inte länge då Håland knep all uppmärksamhet åt sig med sin andra fullträff. 19-åringen blev också vald till matchens bästa spelare.

– Det känns som att jag kan spela ännu mycket bättre. På den här nivån måste jag spela ännu bättre. Jag måste jobba hårt så jag utvecklas, säger Håland efter matchen.

Håland som flyttade från Salzburg i januari blev i och med målen i matchen första spelare att under en och samma säsong göra mål för två klubbar i Champions League. Samtidigt blev han första tonåring genom tiderna att göra tio mål på en säsong i Champions League.

– Jag vill ha mitt namn högst upp på listan över målskyttar. Jag funderade inte då jag satte in det andra målet, jag bara agerade i stunden. Det är de här stunderna du jobbar för. Det är fantastiskt, säger Håland.

Med sina tio mål toppar han nu också skytteligan.

17-årig debutant skrev historia

Norrmannen fick efter matchen också lovord av tränaren och lagkamraterna. I Dortmund har Håland nu gjort elva mål på sju matcher.

– Håland är mentalt väldigt stark. Han vill utvecklas hela tiden. Med tanke på att han är 19 år så är hans attityd otrolig och det hjälper hela laget, säger chefstränaren Lucien Favre enligt Yle Urheilu.

– Han är en målskytt. Han är bara 19 år och ett superlöfte, kommenterar lagkamraten Axel Witsel och håller med Håland om att han fortfarande kan bli mycket bättre.

För Hålands andra fullträff gick passningspoängen till amerikanen Gio Reyna. Bara 17 år gammal skrev han också ett stycke historia. Han blev yngsta amerikan i turneringens historia att spela i en match och stå för en assist.

Returmötet mellan PSG och Dortmund spelas den 11 mars i Paris.

Liverpool åkte på stryk

I tisdagens andra åttondel var Liverpool tillbaka på arenan där man tog Champions League-titeln förra våren. Den här gången gick det betydligt sämre på Wanda Metropolitano i Madrid.

Atlético Madrid tog ledningen tidigt efter mål av Saul – och den höll till slutsignalen. Liverpool lyckades inte få till ett enda skott på mål och har ett 0–1-underläge att äta in i returen på Anfield.

Matchen var en taktisk triumf för fysiskt starka Atléti – och förlusten var oerhört sällsynt för den överlägsna Premier League-ettan. Liverpool har fortfarande inte förlorat i ligaspelet.

I Champions League-gruppspelet i höstas åkte Liverpool på stryk en gång – borta mot Napoli.

Diskussion om artikeln