Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skidskytte också i framtiden en del av Yles tv-utbud – världscupen och VM syns åtminstone fram till år 2026

Från 2020
Kuvassa ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.
Bildtext Intresset för skidskytte har ökat under de senaste åren.
Bild: AFP / Lehtikuva

Yle kommer fortsättningsvis att sända skidskyttevärldscupen och VM i skidskytte. Enligt det nya avtalet sänds skidskytte på Yles kanaler åtminstone fram till år 2026. Dessutom finns det i kontraktet en option om ytterligare fyra år, det vill säga fram till 2030.

Yle kommer att kunna glädja det finländska folket med skidskytte i programtablån åtminstone ända fram till år 2026.

Det efter att Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) och Internationella skidskytteförbundet (IBU) kommit överens om ett nytt sändningsavtal. Enligt det avtalet får de europeiska rundradiobolagen sända världscupsäsongerna 2022-2026.

Utöver världscupen får Yle också sända VM-tävlingarna som går av stapeln 2023, 2024 och 2025.

Kontraktet innehåller även en option på ytterligare fyra år.

– Det förlängda avtalet kommer vara en hörnsten för Yles utbud vad gäller vintersport. Intresset för skidskytte har under de fem senaste åren ökat och det är nu bland de fem populäraste sporterna. Det delvis på grund av Kaisa Mäkäräinens framgång men också på grund av hur sporten och den som tv-produkt har utvecklats, säger Yle Urheilus chef Joose Palonen.

Kaisa Mäkäräinen firar seger med armarna i luften.
Bildtext Kaisa Mäkäräinens framgång har varit en orsak bakom intresset.

Under varje säsong kommer det att tävlas i åtminstone 58 världscuptävlingar och i VM körs det 13 tävlingar. Det betyder att det kommer sändas ungefär 150 timmar skidskytte.

– Finländarna har under de senaste åren fått upp smaken för skidskytte. Tack vare de televiserade tävlingarna har det skapat ett fint uppsving för sporten. Det är fint att Yle fortsätter att sända tävlingarna och på så vis inspirerar allt fler att följa med och börja utöva sporten, säger Kaisa Mäkäräinen.

Det nuvarande kontraktet sträcker sig fram till våren 2022.

Diskussion om artikeln