Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Olof Palmes vän Ulf Sundqvist: Jag har hela tiden utgått ifrån att det var ett professionellt utfört mord som kan ha haft internationella anknytningar

Från 2020
Blommor vid en minnesplakett över Olof Palme
Bildtext Blommor vid en minnesplakett över Olof Palme.
Bild: EPA/CLAUDIO BRESCIANI **SWEDEN OUT**

Ulf Sundqvist, tidigare ordförande för Socialdemokraterna och en av Olof Palmes vänner, är övertygad om att mordet kommer att lösas. Det har utretts länge och det finns så mycket dokumentation att man i något skede måste komma fram till en hållbar teori, tror Sundqvist.

– Den första tanken var att om den ansvariga undersökningsledaren kommer med ett uttalande om att han kommer att åtala någon måste han väl ha något fog för det. Det tyder på att det måste ha kommit ut något nytt.

Så reagerade Sundqvist då han i tisdags hörde att mordet på Olof Palme kan vara närmare en lösning.

– Men då jag hörde vad utredningsledaren hade att komma med började jag undra om det faktiskt är så, säger Sundqvist.

Mordet kommer att lösas

– Personligen har jag nog haft uppfattningen att det här kommer att lösas någon gång. Det har utretts så mycket och det finns så mycket dokumentation att man någon gång måste komma fram till en hållbar teori.

Sundqvist tror att någon av alla de teorier som har förts fram under åren antagligen stämmer.

Hans egen uppfattning är att det var fråga om ett professionellt utfört mord, ett beställt mord. Det så kallade polisspåret är möjligt, likaså att det fanns internationella anknytningar.

– Det antyder också det faktum att förövaren så skickligt kom undan.

Den som beställer en avrättning av Sveriges statsminister bör också hålla reda på var han rör sig, och det vet polisen.

Ingen kringstrykande buse

Sundqvist tror att inte på teorierna att förövaren var någon buse som rörde sig i kretsar som de i närheten av Christer Pettersson.

Han tror heller inte på teorierna om den så kallade Skandiamannen, som har var aktuell år ut och år in, trots det fick man inte fast honom.

Sundqvist förkastar helt teorin om att det egentligen hade varit Lisbeth Palme som var motivet för attentatet.

– Det anser jag att är mycket osannolikt.

Olof Palme var de svenska Socialdemokraternas ordförande och statsminister under åren 1969-1976 och 1982-1986.

Socialdemokraten Ulf Sundqvist var undervisningsminister 1972-1975 och handels- och industriminister 1979-1981. Han var ordförande för Finlands Socialdemokratiska Parti 1991-1993.

Teorier kring Palmemordet

Under årens lopp har det förekommit flera teorier om vem eller vilka som låg bakom mordet på Olof Palme. Här är några av dem:

  • Det så kallade kurdspåret byggde på en teori om att det var fråga om en hämnd av Kurdistans arbetarparti, eftersom den svenska regeringen hade klassat PKK som en terrororganisation.
  • I december 1986 anhölls och häktades Christer Pettersson, som också dömdes för mordet i Stockholms tingsrätt, men senare friades i Svea hovrätt. Han dog år 2004.
  • Polisspåret gick ut på någon form av sammansvärjning inom polisen och att högerextrema grupperingar skulle ha önskat Palme död.
  • Sydafrikaspåret: Palme mördades eftersom han hade engagerat sig i landets apartheidpolitik.
  • Skandiamannen påstås ha innehaft flera vapen som kan ha använts vid mordet på Palme. Han var säkerhetsansvarig vid Skandia, vapensamlare och har också förhörts av utredarna i flera repriser. Han dog år 2000.
  • Den tidigare journalisten vid SVT, Lars Borgnäs hävdar i sin bok, Olof Palmes sista steg, som har utkommit år 2020 att det i själva verket var Lisbeth Palme som mördaren först sköt mot och att motivet kan ha varit att döda också henne.

Diskussion om artikeln