Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ett rykte som visade sig vara sanning – MacGyver härstammar från Svenskfinland

Från 2020
MacGyver med raket på axeln.
Bildtext Serien Macgyver sänder på tv under åren 1985-1992
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Hur det kan komma sig att MacGyver klarar sig ur varenda knipa med påhittiga knep och knåp? Det är nästan som att man kan dra direkta kopplingar till den stereotypiska, händiga österbottningen. Vilket man nu också kan göra. MacGyver har nämligen rötter i Österbotten och Svenskfinland.

MacGyver var en tv-serie som sändes mellan år 1985 och 1992. Totalt blev det 139 avsnitt. I serien får man möta den oerhört händige Angus MacGyver, spelad av Richard Dean Anderson.

Serien har bland annat gett upphov till begreppet “Macgyverism”, som betyder att man tar oanvändbart material och gör det till någonting användbart.

I samband med Andersons 70-årsdag för några veckor sen, började det florera rykten på Facebook om att skådespelaren som porträtterar den fiktiva figuren Angus MacGyver skulle ha rötter i Finland.

Rykten florerade på sociala medier

Det var i Facebookgruppen “Finnish genealogy” som en bild dök upp där MacGyver påstods härstamma från Österbotten och närmare bestämt Munsala och Jeppo.

Svenska Yle tog kontakt med Nykarlebynejdens släkt- och bygdeforskare, som lovade undersöka saken.

Några dagar senare skickade föreningens ordförande Stig Haglund ett mail där han bekräftade uppgifterna.

Att MacGyver skulle ha sina rötter i Finland lät lite för bra för att vara sant. För att ytterligare verifiera uppgifterna kontaktades släktforskaren Arne Nylund som i sin tur jämförde uppgifterna med sin egen databas.

Skärmdump.
Bildtext Skådespelaren Richard Dean Andersons farfars far och farfars mor kom från Munsala och Jeppo.
Bild: Skärmdump från Youtube.

Hör och häpna: Det visade sig att MacGyvers, eller Richard Dean Andersons, farfars far hette Johannes “John” Anderson Skrifvars och föddes 1860 i Munsala.

MacGyvers farfars mor hette Sofia Jakobsdotter Böös och föddes 1860 i Jeppo.

Släktforskaren Arne Nylund berättar att hon i papper från USA heter Silfvast i efternamn. Vilket antagligen beror på att hon var piga på Silfvast innan hon flyttade till Amerika.

– På den tiden hade vanligt folk inget släktnamn utan det gick enligt gården där man bodde. Det var endast yrkesgrupper som skomakare, soldater, skräddare och tjänstemän som hade släktnamn, säger Nylund.

Släktträdet som bevisar att Mccgyver härstammar från Finland.
Bildtext Släktträdet som bevisar att Richard Dean Anderson har rötter i Österbotten.
Bild: Arne Nylund

Ytterligare bevis

Nylund letade även på diverse släktforskningar på nätet, som även de bekräftade glädjebudskapet.

Gedigen släktforskare som Nylund är, fortsatte han sin undersökning i amerikanska “Census” som ansvarar för folkräkningen i USA.

– Där hittade jag uppgifter från St.Louis County i Minnesota och där fanns MacGyvers farfar, farmor och deras barn. Med det kan jag bevisa att det här inte är taget ur luften. Det här är dokument från myndigheterna.

Det är oklart om MacGyvers förfäder emigrerade till Amerika tillsammans eller vid olika tidpunkter, men släktforskare Arne Nylund berättar att han hittat uppgifter på att de gift sig i Ashland, Wisconsin år 1896.

Uppgifter från “Census” som ansvarar för folkräkningen i USA.
Bildtext Släktforskare Arne Nylund letade fram uppgifter från amerikanska "Census" som ansvarar för folkräkningen i USA.
Bild: Arne Nylund

Helt säkert finlandssvenska förfäder

Att det är frågan om finlandssvenska rötter råder det inget tvivel om.

– Skrifvars i Munsala och Böös i Jeppo. Jag antar att de här personerna inte kunde många ord finska.

Att MacGyver och Andersons familj har släkt kvar i Finland är även det 100% säkert, berättar Nylund.

– Jag har själv släktskap med dem. Men de som jag känner till härrör från början och slutet av 1600-talet. Bara i min databas hittar jag runt 30 personer som lever och är besläktade med honom.

Nylund tvivlar på att de här 30 personerna känner till att de är släkt med en stor amerikansk tv-profil.

Det är dessutom sannolikt att det finns många flera kändisar där ute som på något sätt har rötter i Finland.

– Det är så oerhört många människor som har emigrerat till Amerika.

Om man själv vill släktforska rekommenderar Nylund att man tar kontakt med en släktforskare i närheten och börjar nysta ut släktbanden därifrån.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln