Boris Johnson ser till att premiärministern har makten - hjälp får han av superstrategen Dominic Cummings
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson gillar att ha makt. Han har en rådgivare och central strateg i den kontroversiella Dominic Cummings som sitter i kulisserna och hjälper premiärministern att hålla sig vid makten.
- Till Boris Johnsons politiska ideologi hör en stark strävan efter makt. Hans närmaste rådgivare Dominic Cummings är den centrala spelaren och via honom kan Johnson förverkliga den här strategin. Det säger Timo Miettinen, forskare vid centret för Europastudier vid Helsingfors universitet.
Missanpassade värstingar och knäppskallar med udda förmågor är välkomna i premiärministerns medarbetarstab
Strategen Dominic Cummings tillhör inget politiskt parti. Han går till attack mot etablerade maktstrukturer och ifrågasätter mycket.
Cummings utmanar den etablerade ordningen, och fick nyligen hel del uppmärksamhet då han i sin blogg efterlyste "missanpassade värstingar och knäppskallar med udda förmågor" ("Weirdos and misfits with odd skills") som skulle kunna berika medarbetarstaben.
Dominic Cummings
- Den brittiska premiärministern Boris Johnsons närmaste rågivare Dominic Cunnings har beskrivits som ett geni, en galning, en mobbare, en lögnare, och en orädd och kompromisslös person
- Han anses ha en förmåga att övertala andra om att han har rätt.
- Han hörde till de främsta agitatorerna för "Leave"-falangen - det vill säga de som förespråkade brexit
- Det var han som hittade på det framgångsrika valspråket "Ta tillbaka kontrollen" ( ”Take back control”) då brexitkampanjen inleddes 2016
- Han sägs också ha legat bakom löften om fördelarna för Storbritannien om landet skulle lämna EU
- Cummings vill ändra på saker och ting och sägs lida av en stark misstänksamhet gentemot den konservativa förvaltningen
Finansministeriet i fara?
Timo Miettinen konstaterar att rådgivaren Dominic Cummings strategiska spel syntes klart nyligen då Boris Johnson krävde att finansminister Sajid Javid skulle ge hela sin politiska stab sparken. Boris Johnson ville att staben skulle ersättas med hans egna rådgivare som Dominic Cummings hade handplockat.
Då blev finansminister Javid så ilsken att han avgick i protest mot att Boris Johnson enligt honom gjorde slut på en stor del av finansministeriets självständighet.
Förändringarna på finansministeriet kan få betydande konsekvenser. Boris Johnson har nu utsett en ny finansminister. Han betecknas som en följsam person som också går med på att hans stab förenhetligas med premiärministerns.
Historiskt har relationerna varierat
Enligt forskaren Timo Miettinen har relationen mellan premiärministern och finansministeriet varierat en hel del i historiskt perspektiv.
I vissa fall har det handlat om personer som haft en nära relation - det här gällde till exempel premiärminister David Cameron och finansminister George Osborn.
I andra fall har premiärministern och finansministeriet stått längre från varandra. Då har ministeriet haft en större rörelsefrihet och skött sin egen verksamhet mer autonomt.
Det brittiska finansministeriet har i allmänhet betraktats som ett ministerium med integritet. Ett starkt finansministerium kan säga nej till en premiärminister. Det är också meningen att det ska finnas en balans i ett system där premiärministern har mycket makt.
Nu har vi en premiärminister som helt klart vill ha en större rörelsefrihet
- Det centrala är att Johnson nu har en ganska stor parlamentariskt majoritet. Det ger honom ett större politiskt rörelseutrymme än vad han tidigare hade, säger Timo Miettinen.
- Det vi har sett i Storbritannien under den senaste tiden är en premiärminister som vill ha klart större rörelsefrihet i förhållande till den offentliga ekonomin. Det här behöver han bland annat eftersom han vet att Storbritannien kan tvingas förbereda sig för en hård ekonomisk brexitchock, säger Timo Miettinen.
Premiärminister Boris Johnson kan behöva starka muskler då han ska ut i brexitkampen med EU i början av mars.
- Storbritannien vill få igenom sina egna bestämmelser och det här är svårt för EU. Det finns knappast några större förväntningar på att Storbritannien och EU ska kunna enas om något heltäckande avtal.
BBC i fara?
Den statliga tv-licensen är i dag obligatoriskt i Storbritannien. Men nu har skattefinansieringen av mediebolaget BBC.s roll tagits upp till diskussion.
Inga beslut har fattats men det förekommer försök att driva igenom ändringar i finansieringen så att tv-licenssystemet skulle byggas utgående från frivilliga avgifter.
Ingen skulle alltså längre tvingas att betala för BBC:s service. Den som vill ha BBC:s service skulle logga in sig på en tjänst och den vägen kunna betala för den service som intresserar en själv.
- Finansieringsgrunden för BBC måste naturligtvis skötas på något sätt, och om det sker stora förändringar här kan det leda till bekymmer för BBC och rundradiofinansieringen i stort, konstaterar Timo Miettinen.
Makten koncentreras till premiärministerns kansli
Makten koncentreras alltså nu till premiärministerns kansli som strävar efter att göra den brittiska regeringen så centralstyrd som möjligt.
Har premiärminister Boris Johnson blivit sin rådgivares marionett?
Kritiker frågar sig nu om det är strategen Dominic Cummings som styr landet bakom kulisserna och om premiärminister Johnson har blivit Cummings marionett.
Cummings beskrivs som hjärnan bakom brexit. Han anses också vara den som försökte stänga parlamentet.för en längre tid i slutet av fjolåret.
De här försöken att koncentrera så mycket makt som möjligt hos premiärministern ser vi i många europeiska länder, till exempel i Östeuropa
Forskare Timo Miettinen
Timo Miettinen säger att det hela tiden pågår en kamp och att det är svårt att förutspå vart det hela kommer att leda.
Han konstaterar allmänt att det i Storbritannien för tillfället handlar om en strävan att koncentrera makten och ledarskapet, och att vi ser det samma i många andra europeiska länder, till exempel i Östeuropa. Där försöker man uttryckligen koncentrera så mycket makt som möjligt hos premiärministern.
Miettinen påpekar ändå att det inte har skett några stora förändringar i det politiska systemet och att Storbritannien fortsättningsvis är en rättsstat.
Frågan är om Boris Johnson kommer att nå sitt mål och få all den makt han eftersträvar.
- Det finns en lång speciell förvaltningstradition i Storbritannien. Ministerierna har en mycket stark tjänstemannakår som inte böjer sig så hemskt lätt för en modell där Storbritannien skulle vara ett strikt centralstyrt land.
Källor: BBC, The Guardian, Reuters, DN,https://dominiccummings.com/,