Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vanda luktar vanilj, liljekonvalj och gummibåt, säger ortsborna - vad luktar det där du bor?

Från 2020
Kvinna andas vid öppet fönster.
Bildtext Stanna upp, andas in och berätta för oss vilken lukt du känner.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press/BURGER/PHANIE/REX

Vad doftar det i dina hemknutar? Den frågan har Vanda stadsmuseum kastat ut till sina följare på sociala medier.

Det fick oss på Yle Huvudstadsregionen att fundera vad det luktar på andra håll i regionen. Svara på enkäten längst ner i artikeln!

- Vi ska förnya vår museibutik och vi vill få lite lokala prägel på den. Då hör dofter och smaker också till det, svarar arkeolog Andreas Koivisto på frågan om varför museet efterlyst lukter från staden.

Arkeolog Andreas Koivisto på Vanda stadsmuseum i Dickursby.
Bildtext Arkeolog Andreas Koivisto.
Bild: Yle / Hanna Othman

Bland svaren som kommit in syns stadens industrialisering. En följare kommenterar att Vanda doftar sött som vanilj, kola och pepparkaka från Fazers fabrik, en annan nämner kafferosteriet i Haxböle och en tredje lukten från HK:s fabrik i Vandaporten.

Liljekonvaljen brukar dofta starkt i Mårtensdals skogar om våren, skriver en kvinna medan en annan nämner doften från äppelträd längs joggingrundan.

En Helsingforsbo inflikar att Vanda doftar gummibåt, den bilden har hen fått från besöken på Ölflytet eller Kaljakellunta som det heter på finska.

Kaljakellunnan osallistujia.
Bildtext Ölflytet äger rum i slutet av sommaren i Vanda å.
Bild: Sini Järnström / Yle

"Kreosot är en bekant doft från barndomen då vi lekte på bangården" minns en Vandabo. Nuförtiden luktar tågen inget längre.

- Svaren vi fått hittills skvallrar om en steril miljö. Det är speciella dofter som bara känns på vissa platser, säger Koivisto.

Han säger att det inte varit så här så värst länge. Förr luktade det av djur och uthus på gårdar, och människors hygien var sämre vilket ledde till att också människorna luktade mycket mera.

Formuläret är inte längre tillgängligt.