Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stockmanns vd: "Jag kände inte till att vi marknadsför en cancerförsäkring - nu går vi igenom alla samarbetspartners"

Från 2020
Uppdaterad 20.02.2020 15:34.
Stockmanns vd: "Att vi säljer cancerförsäkringar var en nyhet för mig" - Spela upp på Arenan

Den cancerförsäkring som marknadsförs i Stockmanns namn har väckt mycket uppmärksamhet i dag. Stockmanns ledning säger sig ha varit totalt ovetande om verksamheten.

Det finns inget behov av privata cancerförsäkringar i Finland, säger den medicinska expertisen - och forskare i affärsetik anser att det är diskutabelt att sälja försäkringar som rider på kundernas rädslor.

Många stamkunder hos Stockmann har under senare tid blivit uppringda av försäljare som marknadsför en cancerförsäkring i företagets namn.

Bakom erbjudandet står det globala försäkringsbolaget Chubb, men produkten kallas för Stockmann Turva eftersom det sker i samarbete med Stockmann. Det är i praktiken en tredje part som säljer försäkringen.

Stockmanns vd kände inte till någonting och lovar nu gå igenom alla samarbetspartners

På Stockmann är man i dag tagen på sängen. Vd:n Jari Latvanen säger i dag att han inte var medveten om den här verksamheten.

- Jag har aldrig hört talas om Chubb över huvud taget. Första kontakten kom från Yle, säger Jari Latvanen.

Vem borde känna till det här?

- Självklart att jag borde känna till det, men det här ligger hos vårt marknadsföringsgäng som sköter kontakterna till våra samarbetspartners. Därför måste jag nu gå igenom alla våra samarbetspartners för att förstå vilka överenskommelser som vi har.

Jari Latvanen. Stockmann TJ
Bildtext På Stockmann är man i dag tagen på sängen. Vd:n Jari Latvanen säger i dag att han inte var medveten om den här verksamheten.
Bild: Pekka Koli / Yle

Men på Stockmanns webbplats står det om cancerförsäkringen. Det står så här på bristfällig svenska:

"Nu kan Stockmanns stamkunder också försäkra sig när cancerdiagnosen kommer som en överraskning."

Det verkar alltså som att man skulle kunna försäkra sig när man redan har fått diagnosen. Men man menar antagligen att det går att försäkra sig om man sedan i ett senare skede överraskande skulle få cancer.

Hur försäljarna av cancerförsäkringen har fått uppgifter om Stockmanns stamkunder är också lite oklart. Stockmann skriver själv på sin webbplats att Stockmann Trygg är en produktfamilj med försäkringar som erbjuds endast Stockmanns stamkunder.

Chubb listas också i Stockmanns dataskyddsbeskrivning som en av "de mest centrala mottagarna och/eller handläggarna av Stockmanns kunduppgifter".

Vd:n var mycket otydlig med det här, men Svenska Yle bad Stockmann om ett klargörande.

Vd:n uppgav också i en intervju för TV-nytt att företaget Manpower eventuellt skulle ha skött om telefonförsäljningen av de här försäkringarna. Det stämmer inte, Manpower är inte längre ansvarig för det. Det var alltså föråldrad information som vd:n uppgav i vår intervju.

Stockmann berättar vad det konkret handlar om

En dag efter intervjun svarar företagets kommunikationsavdelning att Stockmann inte överlåter stamkundsuppgifter till Chubb eller någon av Stockmanns samarbetspartners.

Däremot överlåter man stamkundsdata direkt till telemarknadsföringsbolaget som sköter försäljningen.

Stockmann nämner i sin dataskyddsbeskrivning att de kan dela data med leverantörer av marknadsföringstjänster, men de nämner inte vilket eller vilka företag det gäller.

Chubb väljer vilka målgrupper de är intresserade av och Stockmann överlåter sedan följande uppgifter om sina stamkunder till telemarknadsföringsföretaget: kön, ålder, ort, namn och telefonnummer.

Uppgifterna överförs flera gånger per år. Företaget vill inte svara på hur många stamkunders uppgifter som har getts till telefonförsäljare, men på frågan om det åtminstone handlar om tusentals kunder svarar man: "Det måste det nog handla om."

Vd:n antyder att han kommer att sätta stopp för obehagliga säljsamtal till Stockmanns kunder.

– Jag tycker att vi absolut inte vill sätta våra kunder i en obekväm situation och skrämma bort. Det vill vi inte. Det är inte Stockmanns sätt att agera, varken nu eller i framtiden.

HUS Cancercentrum: "Privata försäkringar skulle vara vettigare i något land som har ett sämre rykte"

På läkarhåll förhåller man sig skeptiskt till cancerförsäkringar.

Johanna Mattsson är ledande överläkare på HUS Cancercentrum som är en del av Helsingfors universitetscentralsjukhus och ansvarar för vården av vuxna cancerpatienter inom hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Mattsson säger att den offentliga cancervården i Finland håller väldigt hög klass.

- Privata cancerförsäkringar skulle vara vettigare i något land som har ett sämre rykte då det gäller att ta hand om cancerpatienter.

Ligger privata cancerförsäkringar i närheten av bluff?

- Nej. Nu kan jag inte detaljerna, men det är viktigt att kolla ersättningsnivån och vad det innebär om man tar vården via en privat försäkring, säger Mattsson. Och så måste man komma ihåg att den offentliga cancervården i Finland och resten av de nordiska länderna är av jättehög klass.

Businessetikern: "Inte okej att göra business på kundernas rädslor"

Stockmanns cancerförsäkringar säljs av en tredje part och telefonförsäljare är ofta tvungna att ta till väldigt stora ord för att uppnå sina försäljningsmål.

Nikodemus Solitander forskar i affärsetik på Hanken och säger att det ur ett affärsetiskt perspektiv inte är okej att göra business på kundernas rädslor.

- Det som har varit väldigt obehagligt för många och har skapat mycket etiska spänningar är att den här typen av försäkringar ofta är outsourcade till tredjepartsförsäljare. Den försäljningsargumentation som de här försäljarna brukar använda kan blåsa upp rädslorna ännu mera än i andra situationer. Det här skapar problem för det företag som köper in de här tjänsterna.

Har Stockmann ett problem nu?

- Jo. Och det bottnar i att Stockmann inte har full kontroll på de företag som Stockmann har anlitat och den sortens retorik som företagen står för.

Nikodemus Solitander påpekar också att det finns många andra försäkringar där nyttan av försäkringen kan diskuteras. Det gäller alltid att fundera igenom vad man vinner på att ta försäkringen.

19.2.2020 kl. 20.19: Artikeln uppdaterades. En mening om att Stockmann hade överlåtit registeruppgifter om kunder togs bort, eftersom företaget menar att det inte stämmer. Svenska Yle har bett Stockmann berätta ännu tydligare vilka slags kunduppgifter företaget har överlåtit, om ens några alls, och vi uppdaterar artikeln när vi får svar.

20.2.2020 kl. 13.19: Artikeln uppdaterades med information om att Chubb hör till en av "de mest centrala mottagarna och/eller handläggarna av Stockmanns kunduppgifter", enligt företagets dataskyddsbeskrivning. Vi väntar fortfarande på klargörande av Stockmann gällande vilka slags kunddata de har överlåtit.

20.2.2020 kl. 14.37: Artikeln uppdaterades med ett klargörande från Stockmann där de medger att de slussar vidare data om stamkunder till telefonförsäljare som ska sälja Stockmann-cancerförsäkringen.