Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svårt läge med RS-virus i Mellersta Österbotten – rekordmånga spädbarn vårdas på sjukhus

Från 2020
Oulun yliopistonsairaalassa lastenlelu katselee käytävään päin missä hoitaja kävelee
Bildtext Ovanligt många spädbarn har under de senaste veckorna behövt sjukhusvård på grund av RS-virus.
Bild: Paulus Markkula / Yle

Ovanligt många spädbarn har under de senaste veckorna behövt sjukhusvård i Mellersta Österbotten. Orsaken är RS-viruset som i år orsakar en värre epidemi än vanligt i området.

Tidvis har avdelningen vid barnsjukhuset rentav varit fullbelagd med endast små RS-patienter, berättar överläkare Andreas Blanco Sequieros vid Mellersta Österbottens centralsjukhus (MÖCS).

RS-viruset följer typiskt ett mönster där det vartannat år slår lindrigare och vartannat år hårdare. I år tycks viruset slå till ovanligt hårt just på vårdsamkommunen Soites område.

Patienterna är fler, symptomen är kraftigare och ovanligt många av dem som drabbats är barn i åldern 1-2 år. Också på andra håll i landet har barn behövt tas in på sjukhus på grund av viruset.

- Vi har utgått ifrån att endast de som behöver omedelbar sjukhusvård har tagits in på avdelningen, ändå har vi haft dagar då avdelningen är full med patienter som repar sig från RS-viruset, säger Blanco Sequieros.

Situationen i Österbotten mindre akut

För en vuxen känns RS-virus sällan värre än en vanlig förkylning, men för småbarn kan viruset leda till en allvarlig infektion i luftvägarna eller rentav lunginflammation.

Bland de patienter som tagits in på avdelningen vid MÖCS barnsjukhus har man haft flera fall av lunginflammation.

I Österbotten verkar epidemin inte vara fullt lika ettrig, säger infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus.

- Vi har haft maximalt hundra konstaterade fall sedan hösten, och under de senaste veckorna mellan två och nio fall per vecka, säger Salonen.

En mamma rör om i en kastrull med ett barn i famnen.
Bildtext Om barnet har svårt att äta för att näsan är för täppt kan det vara skäl att söka vård, råder läkare.
Bild: Marko Väänänen / Yle

Det här är i linje med hur situationen brukar se ut de år då RS-epidemin slår hårdare. Icke destu mindre ska man vara noggrann med att följa upp barnets tillstånd om man misstänker RS-virus säger Salonen.

- Jag råder nog föräldrar att kontakta jouren, eftersom viruset kan ge svåra symptom hos små barn.

Detsamma säger Andreas Blanco Sequieros vid MÖCS.

- Om babyn har uppehåll i andningen eller näsan är så täppt att ätandet inte lyckas kan det behövas vård.

Epidemin beräknas pågå ytterligare i några veckor, men är oftast över i mars-april.

Den här artikeln bygger delvis på RS-virusepidemia ärhäkkäänä Keski-Pohjanmaalla: vauvoja sairaalahoidossa alkuvuonna poikkeuksellisen paljon, skriven av Iina Kluukeri och Sari Vähäsarja vid Yle Kokkola.

Diskussion om artikeln