Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fackförbundet Pro och Skogsindustrin har godkänt medlingsbud – tjänstemännen inom pappersindustrin slutar strejka

Från 2020
Uppdaterad 19.02.2020 17:30.
UPM:s pappersmaskin vid fabriken i Kymi.
Bildtext Tvisten gällde kollektivavtalet för tjänstemännen inom pappers-, kartong- och massaindustrin.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Fackförbundet Pro och arbetsgivarorganisationen Skogsindustrin har godkänt det medlingsbud som lades fram i går kväll. Tvisten gällde kollektivavtalet för tjänstemännen inom pappers-, kartong- och massaindustrin.

Förlikningsmannen Jukka Ahtela skriver om förhandlingsresultatet på Twitter.

Lönerna höjs med 3,3 procent

Lönerna höjs med 0,7 procent från och med den 1 april och med 0,6 procent som en bolagsspecifik förhöjning. Från och med den 1 mars 2021 höjs lönerna med 1,2 procent och med 0,8 procent som en bolagsspecifik förhöjning.

Sammanlagt är löneförhöjningen alltså 3,3 procent, det vill säga samma som inom andra branscher som nyss fått nya kollektivavtal.

De 24 oavlönade arbetstimmarna, eller de så kallade "kiky-timmarna" slopas.

– I sin helhet är lösningen en kompromiss som inte förbättrar konkurrenskraften inom branschen, säger Skogsindustrins arbetsmarknadsdirektör Jyrki Hollmén i ett pressmeddelande.

Strejken avslutas

– Av de redan lösta tvisterna var det här den svåraste att lösa. Tidigare avtal hjälpte inte med att få till stånd det här medlingsbudet. Vi är nöjda över att tvisten nu har lösts. Vi hoppas att Skogsindustrin i fortsättningen fokuserar på att förbättra konkurrenskraften genom åtgärder som verkligen bidrar till att öka produktiviteten, säger Fackförbundet Pros ordförande Jorma Malinen i ett pressmeddelande.

Att parterna nu nådde en överenskommelse innebär att strejken som inleddes i torsdags nu avslutas. Tjänstemännen återvänder till jobbet senasti morgon på torsdag.

Kring 2 500 anställda inom pappersindustrin hör till Pros kollektivavtal.

Diskussion om artikeln