Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svårt läge med RS-virus i Mellersta Österbotten – rekordmånga spädbarn vårdas på sjukhus

Från 2020
Uppdaterad 20.02.2020 10:22.
Baby sover med huvudet på sin pappas axel.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos

Ovanligt många spädbarn har under de senaste veckorna behövt sjukhusvård i Mellersta Österbotten. Orsaken är RS-viruset som i år orsakar en värre epidemi än vanligt i området.

Tidvis har avdelningen vid barnsjukhuset varit fullbelagd med endast små RS-patienter, berättar överläkare Andreas Blanco Sequieros vid Mellersta Österbottens centralsjukhus (MÖCS).

RS-viruset följer typiskt ett mönster där det vartannat år slår lindrigare och vartannat år hårdare. I år tycks viruset slå till ovanligt hårt just på vårdsamkommunen Soites område.

Patienterna är fler, symptomen är kraftigare och ovanligt många av dem som drabbats är barn i åldern ett till två år. Också på andra håll i landet har barn behövt tas in på sjukhus på grund av viruset.

- Vi har utgått från att endast de som behöver omedelbar sjukhusvård har tagits in på avdelningen: Ändå har vi haft dagar då avdelningen är full med patienter som repar sig från RS-viruset, säger Blanco Sequieros.

Situationen i Österbotten mindre akut

För en vuxen känns RS-virus sällan värre än en vanlig förkylning, men för småbarn kan viruset leda till en allvarlig infektion i luftvägarna eller lunginflammation.

Bland de patienter som tagits in på avdelningen vid MÖCS barnsjukhus har man haft flera fall av lunginflammation.

I Österbotten verkar epidemin inte vara fullt lika ettrig, säger infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus.

- Vi har haft maximalt hundra konstaterade fall sedan hösten, och under de senaste veckorna mellan två och nio fall per vecka, säger Salonen.

Det här är i linje med hur situationen brukar se ut de år då RS-epidemin slår hårdare. Icke desto mindre ska man vara noggrann med att följa upp barnets tillstånd om man misstänker RS-virus säger Salonen.

- Jag råder föräldrar att kontakta jouren, eftersom viruset kan ge svåra symptom hos små barn.

Detsamma säger Andreas Blanco Sequieros vid MÖCS.

- Om babyn har uppehåll i andningen eller näsan är så täppt att ätandet inte lyckas kan det behövas vård.

Epidemin beräknas pågå ytterligare i några veckor, men är oftast över i mars-april.

Artikeln är skriven utgående från en text av Iina Kluukeri och Sari Vähäsarja, Yle Kokkola.

Artikeln på finska

Diskussion om artikeln