Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

235 000 liter alkohol från Baltikum - tingsrätten förkastade åtal: Alkoholförsäljning på nätet inte olagligt

Från 2020
Uppdaterad 20.02.2020 16:48.
Spritlådor i ett förråd.
Bildtext Alkohol som tullen beslagtagit i Västra hamnen. Arkivbild.
Bild: Lehtikuva

Helsingfors tingsrätt har förkastat alla åtal mot en finländsk man som åtalades för att ha sålt och importerat över 235 000 liter alkohol från Estland och Lettland.

Är distansförsäljning av alkohol olagligt? Och vem är den skatteskyldige, den som beställer eller den som säljer? Det är några av frågorna som Helsingfors tingsrätt måste ta ställning till i dag i ett fall där en finländsk man åtalades för försäljning och import av alkohol.

Mannen låg bakom bland annat två sajter där kunderna kunde beställa alkoholdrycker, läsk och tobak. På sajterna kunde kunderna välja ett visst transportföretag som transporterade produkterna till Finland.

Enligt åklagaren hade försäljaren åtminstone indirekt transporterat produkterna till Finland.

Åklagaren menar att den åtalade lät bli att betala över 1,65 miljoner euro i skatt och yrkade på straff för grovt skattebedrägeri och grovt alkoholbrott.

Tingsrätten: Inte fråga om olaglig distansförsäljning

Den åtalade själv anser att hans företag bara sålt alkoholdrycker på sin sajt och inte har sysslat med distansförsäljning. Köparen hade enligt den åtalade också möjlighet att hämta produkterna själv från Tallinn eller transportera dem till Finland på ett annat sätt. Därmed anser han att företaget är skatteskyldigt i Estland, inte i Finland.

Mannen vädjade också till att Finlands lagstiftning när det gäller distansförsäljning går stick i stäv med EU-lagstiftningen och att myndighetsanvisningarna som gäller distansförsäljning är oklara.

Tingsrätten förkastade alla åtal. Att ge ett transportföretag fullmakt att sköta transporten är inte olaglig distansförsäljning, enligt tingsrätten.

"Rättsläget är oklart"

Enligt tingsrätten råder det ingen klarhet i vad som är laglig och vad som är olaglig distansförsäljning.

– Rättsläget kan de facto anses vara och ha varit fortsatt oklart i viss mån, anser rätten.

I sin dom påpekar tingsrätten att både instruktionerna och lagen lämnar rum för tolkning.

– Tingsrätten anser att man inte kan konstatera att rekvisitet för distansförsäljning har uppfyllts, men man kan heller inte säga att det inte uppfyllts. Frågan är oklar.

Tingsrätten gav inte heller någon klarhet när det gäller beskattningen. Varken förvaltningsdomstolarna eller högsta förvaltningsdomstolen har någon etablerad rättspraxis när det gäller beskattning av distansköp eller distansförsäljning, enligt tingsrätten, och därför kan den åtalade inte anses kunna veta hur man borde gå tillväga.

Luddiga regler om distansförsäljning

Läget med distansförsäljning av alkohol har varit oklart redan länge, men trots detta köper finländare alkohol från utländska webbutiker.

Om man frågar Skatteförvaltningen och tullen är frågan klar: om man beställer alkohol från utlandet måste man betala skatt på det i Finland. Problemet uppstår i tolkningen av vem som är den skatteskyldiga, beställaren eller försäljaren.

Den förra regeringen försökte komma till skott i frågan, men lagförslaget om distansförsäljning av alkohol begravdes i slutet av 2018.

Social- och hälsovårdsministeriet uppgav till Yle i januari att ingen lagberedning är på gång just nu. Planen är att den nya alkohollagen kommer att utvärderas i mitten av regeringsperioden och att man då också kommer att fundera på distansförsäljningen. Före det är inga nya linjedragningar att vänta, säger man på ministeriet.

Ministeriet hänvisar också till justitiekanslerns beslut, där det framgår att tolkningen av distansförsäljningen formas utifrån myndighetsbeslut av bland annat Valvira, tullen och domstolarna.

Kiuru: Man borde bedöma behovet av att förändra regleringen

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) skriver på Twitter att reglerna kring distansförsäljningen av alkohol borde ses över.

– Dagens beslut från tingsrätten visar att regleringen av distansförsäljningen delvis är otydlig och att man borde bedöma behovet av att förändra regleringen, skriver Kiuru på Twitter.

Tidigare uppgav Kiurus stab till nyhetsbyrån STT att lagstiftningen som berör distansförsäljningen i nuläget inte kommer att ses över.

Källa: STT, Yle

Artikeln uppdaterades klockan 16.45 med en Twitterkommentar av minister Krista Kiuru.

Diskussion om artikeln