Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Grundlagsutskottet hörde Juha Mäenpää om invandringsuttalandet: "Jag har inte kränkt en enda folkgrupp"

Från 2020
Uppdaterad 20.02.2020 14:42.
En man med glasögon och kostym i riksdagens korridor.
Bildtext Riksåklagaren utreder om Juha Mäenpää bör åtalas för hets mot folkgrupp på grund av hans uttalanden. Men först behandlar grundlagsutskottet frågan om riksåklagaren får väcka åtal för uttalanden som kan anses som hets mot folkgrupp.
Bild: Lehtikuva

Riksdagens grundlagsutskott har i dag hört Juha Mäenpää om hans kritiserade invandringsuttalande.

Grundlagsutskottet hörde riksdagsledamot Juha Mäenpää (Sannf.) i dag eftersom riksåklagaren Raija Toiviainen har bett om samtycke till att väcka åtal mot Mäenpää.

I ett tal i plenisalen i somras jämförde Mäenpää asylsökande som hör till en viss etnisk grupp med invasiva arter som måste bekämpas.

Mäenpää säger att han inte kränkt något folkgrupp i sitt tal, men säger att det är bra att man nu reder upp frågan.

– En del tolkningar av talet har fått den här frågan att växa till ofantligt stora proportioner. Jag tycker inte jag har kränkt någon grupp, eller ens nämnt en enda folkgrupp, sa Mäenpää till journalister efter grundlagsutskottets möte.

Enligt Mäenpää var diskussionen under utskottets möte saklig. Han ville inte ta ställning till om yttrandefriheten bland riksdagsledamöterna är hotad.

– Jag upplever själv att jag använt min yttrandefrihet och jag tänker göra så också i fortsättningen, sa Mäenpää.

Behandlingen dröjer till mars

Enligt grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) kommer behandlingen av Mäenpääfallet att fortsätta nästa veckas torsdag, då man kommer att höra experter i straffrätt, yttrandefrihet och statsförfattningsrätt. Också riksåklagare Raija Toiviainen kommer att höras.

Varken Juha Mäenpää eller Ojala-Niemelä ville gå in på vad utskottet diskuterat under mötet. Ojala-Niemelä säger att behandlingen kommer att ta flera veckor.

– Det går garanterat till mars, sa Ojala-Niemelä.

Källa: STT

Diskussion om artikeln