Jämställdhetsexpert: Idrottens tystnadskultur måste upphöra – den som behandlas illa ska inte vara den som behöver säga ifrån
Författaren Sofia B Karlsson vill att idrotten ska vara mer inkluderande. Nu ska hon få österbottniska idrottstränare att tänka till och jobba för en normmedveten idrott. Karlsson menar att jämställdhetsfrågan inom sport inte är en kvinnofråga - det är en idrottsutvecklingsfråga. Och där har männen ett stort ansvar.
Karlsson jobbar som utbildningsansvarig för svenska Riksidrottsförbundet och besöker för tillfället Vasa för att berätta hur de jobbar i den svenska idrottsrörelsen.
För Karlsson föll det sig naturligt att kombinera studier i samhällsfrågor med idrotten.
– Jag har spelat tennis i hela mitt liv och mina andra intressen om rättvisefrågor har kopplats ihop med varandra helt enkelt.
Uppmärksamma problemen och ta ansvar
Karlsson anser att ungdomstränare behöver få mer kunskap kring jämställdhet.
– Jag försöker svara på frågan om varför det är så viktigt att ha en inkluderande idrottsgemenskap där alla kan utvecklas och må bra.
Karlsson talar om en värdegrund som ska etableras redan inom idrottsstyrelserna.
– Därefter ska tränare och ledare få mandat att agera utifrån den värdegrund som man skrivit under.
Karlsson har under sin karriär jobbat tillsammans med klubben AIK Fotboll. Där arbetade hon med att stötta klubbens ungdomstränare i frågor kring jämställdhet, machokultur, homofobi och rasism.
Ett arbete som inte uppskattades av alla. Under tiden vid AIK blev Karlsson mordhotad.
Finland och Sverige kan lära sig av varandra
När Karlsson får höra om en händelse från början av året då ett par tränare i en konståkningsklubb i huvudstadsregionen avstängdes på grund av osakligt och förnedrande beteende, påpekar hon att den utsatta aldrig ska behöva ta ansvaret för en förändring. Det ska de som tillhör normen, och som har mest makt ta ansvar för.
– Här har ju ett grovt övertramp förekommit och det måste bli normalt för alla inblandade att säga ifrån. Tyvärr är tystnadskulturen inom idrotten stor. Det är inte så lätt att våga säga till. Men det ska vara accepterat att göra det och bli stöttad för att man vågar.
Men för en utsatt person kan det väl vara svårt att ta ta till orda?
– Ja, det är just därför som ansvaret inte ska ligga på minoriteten. Kulturen ska förändras av den som har makten. Det är därför vi talar mycket om att jämställdhetsfrågan inte är en kvinnofråga- det är en idrottsutvecklingsfråga. Och där har männen ett stort ansvar, för de tillhör ju normen.
Kan du ge några tips på hur man blir mer normmedveten. Inte kanske bara inom idrotten utan också inom arbetsgemenskapen?
– Allt börjar på individnivå där du måste fundera på om du är privilegierad. Då ska du nyttja den positionen till att få fler att känna sig lika värdefull. Säga ifrån, prata om problemen, låt inte tystnadskulturen vara kvävande.
Vad ha du för uppfattning om idrottskulturen i Finland då, har vi mycket att lära oss om inkluderande idrott?
– Det vågar jag inte uttala mig om ännu, säger Karlsson och skrattar.
Men hon kan konstatera att vi kan lära oss mycket av varandra.
– Så det blir nog ett utbyte.
Sofia B Karlsson föreläser om normmedveten idrott under ett seminarium i Vasa som arrangerats av Folkhälsan.