Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Isnäs hamn piffades upp – reportern har svårt att se skillnad men Isnäsborna är nöjda

Från 2020
Isnäs hamn efter uppstädning - Spela upp på Arenan

I höstas rapporterade vi att Isnäs hamn skulle städas upp. Vår reporter Fredrika Lindholm besökte hamnen efter en paus på tre månader och blev förvånad.

Hamnens ägare och Isnäsborna är nöjda med uppstädningen, men reportern hade svårt att se någon skillnad.

Så här beskriver hon vad hon sett:

Den sista oktober 2019 fick jag i uppgift att göra ett inslag om Isnäs hamn som skulle röjas upp. Jag åkte till hamnen för att se vad det var som skulle åtgärdas och hur långt röjningsarbetet kommit.

Då jag kom dit fanns där en hel del gamla båtar som stod på land och rostade.

Förutom det här fanns där också olika högar med bråte och det verkade som om man höll på att sortera olika former av skräp för att sedan föra bort det.

En båt och en grävmaskin står vid stranden under vintern.
Bildtext En röd grävmaskin och en båt vid Isnäs hamn.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Tillbaka till hamnen

Den 20 februari fick jag som uppgift att åka till hamnen igen, denna gång för att se hur projektet framskridit.

Enligt Esa Keinänen, en av ägarna, var målet att uppröjningen skulle vara klar vid årsskiftet, alltså för nästan två månader sedan. Min uppgift var att se om detta lyckats.

En hög med bråte framför en förvaringsplats för båtar.
Bildtext Den här högen med brädor fanns vid hamnen också i oktober.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Hamnen ser i stora drag likadan ut som förut

Då jag återvänder till Isnäs hamn är den första tanken som slår mig att jag inte ser någon större förändring. Det kan vara att någon båt är borttagen men majoriteten av de gamla rostiga båtarna står kvar.

Den mest tydliga förändringen är en röd grävmaskin som står vid stranden bredvid en av båtarna. Förutom det här finns det också en sandhög i mitten av området och där ser det ut som om någon försökt jämna ut marken.

Men i det stora hela är allting likadant som för tre månader sedan.

En rostig båt står vid en hamn på vintern.
Bildtext En av båtarna vid Isnäs hamn.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Allting är som det ska

Då jag kom tillbaka till redaktionen ringde jag Esa Keinänen, en av de nya ägarna, och frågade honom vad läget är med röjningen av området.

Till min förvåning sade Keinänen att han är nöjd och att allting gått som planerat. Röjningen har varit klar sedan årsskiftet och allting som nu finns kvar ska finnas där.

Keinänen berättar också att alla båtar som står på land ägs av människor som betalar hyra för att få ha sina båtar vid hamnen.

Pråmar och dockan borta

Lars Bäcklund är delägare i resorten som gränsar till hamnområdet, så han har fått följa med uppstädningen på ganska nära håll.

– Personligen tycker jag nog att man har städat upp en hel del där. De två trålarna som låg i sank där är borta och dockan är helt borta. Sedan har man städat det övriga området, så nog tycker jag att där har hänt en hel del, säger Bäcklund.

Han var inte särskilt upprörd över hur området såg ut förr heller.

– Nog tycker jag att jag var ganska nöjd med hur det såg förut också. Om man jämför dagsläget och hur det var förut, så nog har det ju gått framåt, säger Bäcklund.

Skrotbåtar i Isnäs hamn.
Bildtext Tidigare fanns det några halvsjunkna trålar på området, men de är borta. Arkivbild från 2016.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Han berättar att flera Isnäsbor talat om att kontakta hamnens nya ägare, men att man ännu inte gjort slag i saken.

– Vi som är bosatta här i byn skulle gärna ha ett möte med de nya ägarna och få veta lite mer om vad de tänker planera på området, säger Bäcklund.

Han tror att de andra byborna håller med om att hamnen är i bättre skick nu.

– Nog tror jag att alla tycker att det är bättre så som det är i dagsläget. Det skulle vi ju gärna se att det skulle komma mer verksamhet, småföretag, till området, säger Bäcklund.

Diskussion om artikeln