Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arbetsgrupp vill rädda Tornberget i Pedersöre från exploatering – samlar in namn mot marktäkt

Från 2020
Uppdaterad 20.02.2020 20:22.
John-Erik Jussila, Gunilla Hällund och Harald Finne på Tornberget.
Bildtext John-Erik Jussila, Gunilla Hällund och Harald Finne jobbar tillsammans för att bevara Tornberget som ett rekreationsområde.
Bild: Yle/Mikaela Löv

En arbetsgrupp kämpar just nu för att behålla Tornberget i Bennäs som ett rekreationsområde. Företaget R&R Frostdahl vill i sin tur bryta och krossa berg i området och miljö- och byggnadsnämnden i Pedersöre ser ut att stå på bolagets sida.

Just nu jobbar en arbetsgrupp hårt med att förhindra exploatering av Tornberget i Bennäs. Arbetsgruppen har startat ett invånarinitiativ "Rädda Tornberget" för att bevara området orört.

- Det är ett jättestort område som blir förstört som rekreationsområde om bolaget får tillstånd för marktäkt, säger Harald Finne som är en av eldsjälarna i arbetsgruppen.

R&R Frostdahl har köpt ett markområde strax nedanför Tornberget och där vill bolaget bryta och krossa berg. Området omfattar ungefär åtta hektar och sträcker sig mot Forsby.

Omtyckt friluftsområde

Tornberget används för skogsbruk, jakt, bärplockning och allmänt friluftsliv. Området består av karga hällar och tallskog och har en egen naturstig med 15 informationstavlor.

Lite som att komma till Lappland, så beskriver Harald Finne området. Tornberget blev populärt redan i slutet av 1930-talet då man byggde ett utsiktstorn på platsen.

- Jag har sett sex kyrktorn uppifrån tornet när jag var liten, men det finns de som säger att de sett sju, säger Harald Finne och skrattar.

Här lekte Finne som barn och nötte upp flera par skidor på klipphällarna. I dag äger han mark i området, men utsiktstornet finns inte längre kvar.

Utan torn befinner man sig omkring 35 meter över havet och strax nedanför finns det område som R&R Frostdahl köpt. Finne säger att många försökt komma över området genom året för att spränga berget och krossa grus.

- Hittills har markägarna satt stopp för planerna. Men nu gick det lite olyckligt, den här gången lyckades ett bolag köpa mark, säger Finne.

Tornberget består av kargt bergsområde och tallskog.
Bildtext Tornberget består av kargt bergsområde och tallskog.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Miljösekreteraren sa nej till marktäkt

Sonja Sundqvist-Pellinen som är miljösekreterare i Pedersöre ville inte ge företaget tillstånd till marktäkt i området. I den nya landskapsplanen är området utmärkt som en del av friluftsleden från Bennäs genom Tornbergsområdet till Kovjoki.

Sundqvist-Pellinen skriver i sin beredning att området är en del av ett större bergsområde av vildmarkskaraktär, med karga bergsområden och gammal hällmarksskog och ett rekreationsområde för invånarna.

"Tillstånd kan inte beviljas eftersom verksamheten strider mot kraven i marktäkts och miljöskyddslagen" skriver Sundqvist-Pellinen.

Nämnden gick emot beredningen

Men miljö- och byggnadsnämnden höll inte med. En nämndmedlem föreslog att R&R Frostdahl ska beviljas tillstånd till marktäkt och förslaget fick understöd.

Kommunförbundets jurister hade informerat Pellinen om att ifall nämnden beslutar i strid mot förslaget bör nämnden återremittera ärendet för ny beredning.

Jag blir lite mörkrädd när miljö- och byggnadsnämnden lobbar för att förstöra natur.

Harald Finne

Därför röstade nämnden om återremittering av ärendet. Omröstningen slutade 4 - 4 och ordförande Roger Häggmans röst avgjorde till fördel för en återremittering.

- Jag blir lite mörkrädd när miljö- och byggnadsnämnden lobbar för att förstöra natur. Man börjar undra vilka krafter som är på gång, säger Finne.

Finne befarar att ett stenbrott i området banar väg för flera. Det är som att öppna Pandoras ask, säger Finne.

John-Erik Jussilas prisbelönta stövare Sara har fått vittring.
Bildtext John-Erik Jussilas prisbelönta stövare Sara har fått vittring.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Slut på friden

För jägaren John-Erik Jussila är Tornberget platsen där han samlar kraft. Jussila har byggt en liten jaktstuga intill ett kalhygge i samma område. Hans prisbelönta stövare Sara trampar ivrigt och sätter i väg ut i skogen, hon har fått vittring på något spännande villebråd.

Jussila oroar sig över bergshackspetten och havsörnarna och också för den trafik som en bergskross skulle medföra. Arbetsgruppen räknar med 40 lastbilar per dag, alltså 80 körningar med både tur- och returtrafik.

- Det är fridens boning för mig och många andra. Det är det slut med om man börjar spränga i området.

Gunilla Hällund bor i Bennäs och förbi hennes hus kommer lastbilarna att köra, om det blir en marktäkt i området. Området har varit hennes eget Lappland, ända sen hon flyttade till Bennäs i början av 80-talet.

Men mest oroar hon sig för barnen.

- På Tallbacken har det skett en generationsväxling och det finns många barn som har sin skolväg just där lastbilarna skulle köra. Det är en otrolig ökning av trafiken, säger Hällund.

Samma väg cyklar också de barn som tar sig till och från Falli för att sparka fotboll. Hällund säger att man främst måste tänka på de små.

- När man blir personligt drabbad så försöker man göra något, om det bara är möjligt. Och jag måste tacka Bennäsborna, de sluter upp för att försöka förhindra en bolagsetablering, ung som gammal, säger Hällund.

John-Erik Jussila, Gunilla Hällund och Harald Finne vid Bennäs jaktförenings stuga på Tornberget.
Bildtext Bennäs jaktförening har sin stuga på Tornberget.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Sätter sitt hopp till fullmäktige

Arbetsgruppen träffades första gången i maj för ett formellt möte och Jussila säger att man arbetar målmedvetet för att bevara Tornberget.
Jussila har ansvaret för namninsamlingen och han säger att uppslutningen varit förvånande god.

På 36 timmar fick man ihop över 200 namn. Nu fortsätter man samla namn både på nätet och på fysiska listor.

- Jag hoppas att fullmäktige tar beslut om att bevara området orört, säger Jussila.

Harald Finne säger att det redan finns tre aktörer i Pedersöre som har rätt att spränga och krossa berg, och tillgängligt material finns det redan hur mycket som helst av.

- Ur samhällssynpunkt är den här etableringen helt meningslöst, säger Finne.

Med hjälp av namnlistorna vänder arbetsgruppen sig till fullmäktige i hopp om att bevara Tornberget som det är. Men först ut är miljö- och byggnadsnämnden som åter en gång behandlar ärendet på sitt möte den tionde mars.

- Vi hoppas att resultatet tippar åt andra hållet nästa gång, säger Finne med avsikt på den jämna omröstningen vid senaste möte.

Diskussion om artikeln