Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En skadad i knivhuggning i moské i London – polisen: "Inte terrorrelaterat"

Från 2020
Uppdaterad 20.02.2020 20:45.
Moské i London
Bildtext Moskén där knivhuggningen skedde.
Bild: AFP / Lehtikuva

En man gick in i en moské i centrala London och knivhögg en annan man uppger polisen i London. Offret är en kring 70-årig muezzin, det vill säga den man som kallar in till bön. Mannen skadades i attacken men har inte livshotande skador.

Moskén där knivhuggningen skedde ligger nära Regent's Park i centrala London. Polisen uppger att man i nuläget inte utreder brottet som terrorrelaterat.

Tidningen Mirror skriver att mannen knivhögg offret i nacken. BBC rapporterar att personer inne i moskén försökte stoppa gärningsmannen och att skadorna skulle ha kunnat vara värre om mannen inte stoppats i tid.

Knivhuggningen ska ha skett vid tretiden på torsdagseftermiddagen lokal tid.

Gärningsmannen gripen och han misstänks för mordförsök

Offret fördes till sjukhuset och polisen uppger att personen inte har livshotande skador. Offret är en cirka 70-årig man, enligt polisen.

Bilder som cirkulerar på sociala medier visar hur en man som är klädd i en munkjacka med en röd luva och i jeans och som har bara fötter grips av polisen, rapporterar bland annat BBC och Mirror.

Enligt ett ögonvittne som Reuters talat med var kring 100 personer inne i moskén då attacken skedde.

Ögonvittnet sade att offret är en muezzin, det vill säga den man som utför böneutropet. Polisen bekräftade senare denna information.

Enligt ögonvittnet hade den misstänkta gärningsmannen deltagit i moskéns verksamhet i ungefär ett halvår innan attacken.

Polisen grep den misstänkta gärningsmannen på brottsplatsen och 29-åringen misstänks för mordförsök.

Boris Johnson: "Hemskt att det här har skett"

Miqdaad Versi, vid organisationen Muslim Council of Britain, säger enligt BBC, att han fått höra av människor som var inne i moskén då knivhuggningen skedde att händelserna inträffade då förberedelserna inför eftermiddagens bönestund var i full gång.

– Det är väldigt oroväckande att det här har skett. I och med andra attacker som skett nyligen är många muslimer på helspänn, sade han enligt BBC.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skriver på Twitter att han är mycket ledsen över attacken.

– Det är så hemskt att det här har skett, i synnerhet då det skedde i en plats för tillbedjan. Mina tankar går till offren och de som berörs, skriver Johnson på Twitter.

Londons borgmästare Sadiq Khan skriver på Twitter att alla Londonbor förtjänar att känna sig trygga. Enligt Khan kommer polisen i London att ha fler polispatruller i området där attacken skedde efter det som hänt.

– Jag vill försäkra att våldsamheter inte tolereras i vår stad, skriver han på Twitter.

Källa: Reuters, BBC, Mirror

Diskussion om artikeln