Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Antalet nya smittade fortsätter att minska i Kina - coronaviruset sprids däremot allt snabbare i Sydkorea

Från 2020
Uppdaterad 21.02.2020 06:37.
En infekterad patient tas in på ett sjukhus i Daegu där de flesta av över 150 smittofall har påträffats.
Bildtext En infekterad patient tas in på ett sjukhus i Daegu där de flesta av Sydkoreas över 150 smittofall har påträffats.

Kina har bekräftat nära 900 nya coronavirusfall under det senaste dygnet, medan man bokförde 118 avlidna runt omkring landet. Kineserna har nu registrerat över 75 000 smittade men antalet nya infekterade fortsätter ändå att minska. I Sydkorea sprids viruset däremot allt snabbare och man har nu bekräftat över 150 smittade, särskilt i miljonstaden Daegu.

Kinesiska myndigheter har under de senaste dagarna kunnat visa på hoppingivande statistik som antyder att de undantagsåtgärder som har vidtagits börjar bära frukt. Det gäller särskilt den värst drabbade provinsen Hubei, trots att över 100 infekterade har dött dagligen även under de senaste dagarna.

Men det finns också oroande tecken på andra håll i Kina att viruset fortfarande är utom kontroll. De flesta av de 258 nya infekterade utanför Hubei, påträffades i två fängelser i östra och norra Kina. Före det hade antalet smittade utanför Hubei minskat stadigt 16 dagar i rad.

Kinas regering meddelar samtidigt att de första kliniska testerna av ett nytt vaccin inleds tidigast i slutet av april.

Patienter som har tillfrisknat i ett sjukhus i Wuhan, tackar sina läkare och sjukskötare för vården.
Bildtext Patienter som har tillfrisknat i ett sjukhus i Wuhan, tackar sina läkare och sjukskötare för vården.
Bild: /All Over Press

I Sydkorea ligger epidemins epicentrum i landets fjärde största stad Daegu, där minst ett åttiotal församlingsmedlemmar har smittats efter att ha besökt en kyrka. Viruset påträffades först hos en 61-årig kvinna som hade deltagit i minst fyra gudstjänster innan hon togs in på sjukhus.

En smittad i Daegu har avlidit i lunginflammation och över tusen kyrkobesökare har ombetts att hålla sig hemma i frivillig karantän.

Den drabbade kyrkan tillhör den kontroversiella kristna domedagssekten Schincheonji som har grundats av predikanten Lee Man-Hee. Han säger sig vara Jesus arvtagare som på domedagen kommer att ta med sig 144 000 själar till himlen.

Stadens anställda desinficerar ingången till en kyrka där minst 80 församlingsmedlemmar har smittats.
Bildtext Stadens anställda desinficerar ingången till en kyrka där minst 80 församlingsmedlemmar har smittats.

Ett särskilt "hälsovårdsskyddsområde" har bildats i och omkring Daegu, som ligger i mellersta Sydkorea. Stadens två och en halv miljoner invånare ombeds att hålla sig inomhus och en amerikansk militärbas i staden har stängts för alla utomstående.

Stadsborna uppmanas också att bära ansiktsmasker, men tills vidare har inte staden lamslagits, så som provinshuvudstaden Wuhan i den värst drabbade kinesiska provinsen Hubei.

- Med så många nya fall så är jag rädd att Daegu snart blir som Wuhan, säger den 24-årige Seo Dong-Min utanför den drabbade kyrkan.

Sydkoreas premiärminister Chung Se-Kuyun säger att man koncentrerar så mycket resurser som det behövs för att få kontroll över läget.

- Vi har nu nått ett nödläge en månad efter virusutbrottet i Sydkorea. Hittills har vi koncentrerat oss på att hålla viruset utanför landet, men nu satsar vi allt på att hindra viruset från att spridas utanför drabbade samhällen inne i landet, säger Chung.

Daegus borgmästare Kwon Young-Jin uppmanar stadens 2,5 miljoner invånare att hålla sig inomhus och att bära ansiktsmasker utomhus.
Bildtext Daegus borgmästare Kwon Young-Jin uppmanar stadens 2,5 miljoner invånare att hålla sig inomhus och att bära ansiktsmasker utomhus.

G20-länderna i krismöte om viruset

De 20 rikaste länderna i världen som ingår i den så kallade G20-gruppen, samlas under veckoslutet i Saudiarabiens huvudstad Riyadh.

G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer ska främst diskutera vilka ekonomiska följder virusutbrottet kan få för världsekonomin. G20 försökte lugna stämningarna inför mötet med ett allmänt, hoppfullt uttalande om att hälsovårdskrisen inte kommer att orsaka så stora skador som man befarar, särskilt i Östasien.

Uttalandet som gavs ut av G20-ländernas nuvarande ordförande Saudiarabien, verkade absurt i ljuset av att Japan och Singapore står vid randen av recession, medan Hongkong redan har vait i recession sedan i höstas.

Sydkorea slog på fredag morgon larm om hur landets export till Kina har minskat dramatiskt sedan årets början medan Kinas grannländer, såsom Ryssland, Nordkorea och Kazakstan, har stängt sina gränser till Kina.

Källor: Yonhap, AFP, AP

Diskussion om artikeln