Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Företag i Åbo kan snart få en stor roll i kampen mot coronaviruset

Från 2020
Tutkimusjohtaja Janne Kulpakko laboratoriossa
Bildtext Aqsens Health har utvecklat testet i sitt laboratorium i PharmaCity i Åbo. På bilden forskningschef Janne Kulpakko.
Bild: Samuli Holopainen / Yle

Snart kan en testmetod som har utvecklats vid ett laboratorium i Åbo underlätta bekämpningen av coronaviruset.

Det handlar om företaget Aqsens Health som just nu utvecklar en metod, där förhoppningen är att man genom ett salivprov snabbt ska kunna analysera om en person har drabbats av ett virus, eller om febern beror på bakterier.

– Steg två är sedan att fastställa om de virusdrabbade har coronavirus eller något annat virus, säger Timo Teimonen, vd för Aqsens Health.

toimitusjohtaja Timo teimonen
Bildtext Timo Teimonen, vd för Aqsens Health.
Bild: Jari Hakkarainen / Yle

Metoden har redan använts vid spårandet av andra sjukdomar och praktiskt skulle det här underlätta vid olika kontrollplatser, då man vid till exempel flygplatser snabbt skulle kunna sålla bort alla vars feber inte beror på ett virus.

– Om vi lyckas begränsa den här virusepidemin får vi mer tid för forskning där man kan fokusera på att försöka skapa mediciner och vaccin. Det vore den största nyttan med vårt snabbtest.

Aqsens Health är bland annat inriktat på biokemi och dataanalyser. Företaget har utvecklat testet i sitt laboratorium i PharmaCity i Åbo.

– Om ett virus ändrar människors ämnesomsättning på ett märkbart sätt syns det i vårt test. På det viset kan man skilja coronaviruset från andra virus, säger Aqsens Healths forskningschef Janne Kulpakko.

Laboratorioteknikko Vilhelmiina Lehti
Bildtext Vilhelmiina Lehti jobbar för Aqsens Health som labbtekniker.
Bild: Jari Hakkarainen / Yle

På många flygplatser i världen har man för säkerhets skull börjat mäta resenärernas kroppstemperatur, men Kulpakko påpekar att de mätningarna mäter hudens temperatur. De mätningarna kan man fuska i genom att använda mediciner eller genom att kyla ner huden med kallt vatten.

– Vårt test tar bort den möjligheten. I salivprovet får man ett direkt besked om resenären får fortsätta ombord på flygplanet eller inte.

Både tekniska och politiska utmaningar

Nu siktar Aqsens Health på att övertyga Kina om att det här snabbtestet är värt att satsa på i kampen mot coronaviruset.

Men i den processen finns både tekniska och politiska utmaningar. Dels handlar det om att få tillgång till de labbprover som behövs för att kunna testa allt ordentligt.

– För tillfället har Kina kontroll över patientproven och för att kunna gå framåt behöver vi tillgång till dem. Vi skulle behöva skapa ett labb i deras miljö och om det behövs kanske även finnas på plats i Kina, säger Timo Teimonen.

Det handlar också om att hantera den statistik som finns gällande spridningen och dödligheten, en statistik som just nu skiljer sig beroende på om statistikkällan är från västvärlden eller från Kina.

– Hela processen i Kina är väldigt känslig, men samtidigt innebär det här en bra möjlighet för oss. Vi knackar redan på deras dörr, så de vet redan vilka vi är och vad vi kan erbjuda, säger Timo Teimonen.

Diskussion om artikeln