Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya rön kan revolutionera kampen mot resistenta bakterier

Från 2020
Uppdaterad 21.02.2020 12:03.
En 3D-bild på bakterier.
Bildtext Biter ny molekyl på resistenta bakterier?
Bild: Vladimir Kolosov

Forskare har med hjälp av artificiell intelligens lyckats hitta ett nytt antibiotikum, som också biter på resistenta bakterier. Det är den medicinska webbsidan Duodecim som rapporterar om rönen.

Genom att använda artificiell intelligens kunde forskarna vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) identifiera molekyler, som biter på bland annat E.coli-bakterier, med helt nya metoder.

Under ett 30 dagar långt test utvecklade colibakterien inte resistens mot den nyupptäckta molekylen.

Molekylen har fått namnet halicin. I laboratorieförhållanden dödade halicinet tarmbakterien Clostridium difficile, sjukhusbakterien Acinetobacter baumannii och tuberkulosbakterien Mycobacterium tuberculosis.

Dessa tre är alla resistenta mot vanlig antibiotika.

Molekylen använder nya metoder

Preliminära uppgifter visar att halicinet verkar genom att irritera bakteriernas cellmembran i den grad att de dör. Bakterierna har svårt att utveckla resistens mot den här nya mekanismen, säger forskarna.

Om det går att leda i bevis att halicinmolekylerna är ofarliga för människan är upptäckten revolutionerande i kampen mot infektioner.

Forskningsrapporten slår fast att rönet också är ett bevis på nyttan av artificiell intelligens.

Det finns ett enormt behov av nya antibiotiska preparat eftersom flera bakterier har lyckats utveckla resistens mot existerande mediciner. Många sjukdomar är obotliga och vården av också vanliga infektioner har försvårats.

Läs hela rapporten på MIT:s webbplats.

Diskussion om artikeln