Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brist på andningsmasker upprör Hongkongborna - finländaren Joakim Heino är inte orolig

Från 2020
Finländare känner sig lugn i coronavirushotade Hongkong - Spela upp på Arenan

En allmän rädsla för det nya coronaviruset präglar invånarnas liv i det autonoma Hongkong. Skolorna, universiteten och många offentliga institutioner är stängda, och en del Hongkongbor är närmast panikslagna. Ändå har inte fler än knappt 70 människor hittills smittats av viruset.

Hongkong. Under lunchtiderna är det nästan lika trångt som vanligt på trottoarerna i Hongkongs finanscentrum. De privata arbetsplatserna fungerar i normal ordning, även om en del av de anställda nu jobbar hemifrån.

Så gott som alla Hongkongbor använder andningsmasker när de befinner sig utanför sina hem. De gör sitt bästa för att undvika att bli smittade av det nya coronaviruset.

- Jag upplever att situationen är skrämmande. Jag är rädd för att passagerarna ska smitta mig så jag använder en mask hela tiden, säger Eddy Kwan som har fungerat som taxichaufför i mer än 30 år.

Förargande brist på andningsmasker, ledarna syndabockar

Efterfrågan på andningsmasker är så stor att det har uppstått en akut brist på dem. Så fort folk får veta att en butik har masker till salu bildas det hundratals meter långa köer.

- Mina vänner har berättat att de har köat ett par timmar innan de har kunnat köpa sina masker. Själv har jag fått mina masker postade till mig av vänner i Japan, berättar Kwan.

Enligt gallupar anser en klar majoritet av folket att det är Hongkongs impopulära ledning som har åstadkommit bristen på andningsmasker och också på olika typer av rengöringsmedel.

Hongkongborna upplever att ledningen har lämnat invånarna vind för våg.

- Ledningen reagerade alldeles för långsamt. Vi borde kunna köpa masker och rengöringsmedel utan problem, kommenterar Kwan.

Joakim Heino.
Bildtext Joakim Heino använder inte andningsmask. Många andra i Hongkong bosatta utlänningar gör det inte heller.
Bild: Björn Ådahl.

Många tar till flykten, tillitsfulla finländare

Skräcken för att bli smittad av coronaviruset har redan fått stora mängder Hongkongbor att lämna sin hemstad. Också en del av de ungefär 300 finländarna bosatta i Hongkong har valt att hålla sig borta.

Företagaren Joakim Heino är en av dem som har stannat kvar. Han har bott 12 år i Hongkong, och honom bekymrar coronaviruset inte alls.

- Viruset har ju ännu egentligen inte börjat sprida sig i Hongkong, så för närvarande är risken att bli smittad närmare noll. Allt kan ju förändras, men det är vad läget är idag, konstaterar Heino.

Heino berättar att viruset är ett vanligt samtalsämne när han umgås med finländare och andra utlänningar. Enligt Heino har de flesta samma syn på läget som han.

Fasansfulla minnen, paus i våldet

Mycket riktigt är antalet människor som har smittats av coronaviruset fortfarande förhållandevis litet. Många minns ändå med fasa den så kallade sars-epidemin som dödade nästan 300 Hongkongbor år 2003.

Invånarna gör sitt bästa för att hindra att en ny sådan epidemi bryter ut. De tvättar sina händer med desinfektionsmedel och mäter febern dagligen.

- Med tanke på att Hongkongborna har varit med om sars tycker jag inte att deras reaktion är överdriven. När jag tittar på dem är jag stolt över dem och tacksam för att de tar det på allvar. För Hongkong är en stad där viruset kan börja sprida sig, säger Heino.

En hel del Hongkongbor är nu utmattade. Innan coronaviruset började sprida sig i Kina hade staden lamslagits i ett halvt år av våldsamma demonstrationer mot ledningen och Kina.

Efter att de första Hongkongborna hade smittats av viruset upphörde demonstrationerna. Det förmodas ändå vara frågan om bara en tillfällig paus i protesterna, för majoriteten av invånarna är minst lika missnöjda med sina ledare som förr.

Diskussion om artikeln