Vinterbadare från Borgå kammade hem VM-silver – och grenen är populär i staden: ”Att vinterbada är som narkotika”
Nio personer från föreningen Borgå vinterbadare deltog i början av februari i VM-tävlingarna i Bled i Slovenien. Arja Palmu tog silver på 25 meter bröstsim – Borgås första VM-medalj.
Vattnet i simgropen i Kokon i Borgå är spegelblankt, och färgas lila av soluppgången. Klockan är ungefär 7.20 på fredagsmorgonen, och en äldre kvinna i baddräkt och mössa kommer ut ur omklädningsrummet.
Hon går ut till bryggan och tar sig ner i vattnet för ett dopp.
Strax kommer Marianne Kanerva och Arja Palmu gående ner för sandstigen och ropar glatt god morgon. Båda två var med i VM-truppen som tävlade i Bled.
Vi går in i omklädningsrummet för en pratstund medan de förbereder sig på ett dopp.
Arja Palmu har hållit på med vinterbad i 21 år. År 2000 hämtade hon dessutom hem den första FM-medaljen i vinterbad till Borgå.
Och nu blev det alltså VM-silver första gången då hon deltog i stortävlingen.
– Det var fantastiskt. Jag hade aldrig varit med förr och lyckades bra, så jag blev jätteglad. Först var jag lite osäker hur jag skulle orka med 25-meterssträckan, men när det är tävling så är det tävling.
När man hör ordet vinterbad tänker man kanske främst på någon som tar sig ett snabbt dopp eller några få simtag i en vak för att sedan gå in i bastun och värma sig.
Men då man tävlar i vinterbad fungerar det precis som vilken simtävling som helst. Det är den snabbaste tiden på en specifik sträcka som gäller.
– Man går ner i vattnet och så far man så sjutton, så mycket man bara orkar, säger Arja Palmu och skrattar. Då jag tog VM-silver var det 20 grader kallt men när du är i vattnet och det är tävling så känner du inte av kylan.
Borgå vinterbadares ordförande Marianne Kanerva hör också till de nio Borgåbor som deltog i VM i Slovenien.
– Jag har tävlat aktivt i fyra år. Det är FM-tävlingar i Finland varje år men VM ordnas alltid vartannat år, och jag var nu med i VM för andra gången. För två år sedan tävlade jag i Tallinn.
Fina resultat i VM och FM för Borgå vinterbadare
Samtidigt som VM ordnades också FM-tävlingar. Också där klarade sig föreningens medlemmar bra – Kirsi Salminen fick silver och Leena Hyökki brons.
– Vi hade ett jättebra veckoslut då vi fick tre medaljer till Borgå, säger Marianne Kanerva.
Arja Palmu förberedde sig på tävlingarna genom att simma nästan dagligen. Ju oftare man simmar, desto vanare blir man vid det kalla vattnet.
– Vi har två bryggor och brukar simma fram och tillbaka mellan dem då det är is. Det är en sträcka på 15 meter. Ibland simmar jag sträckan fyra gånger, ibland två. Man kan vara i vattnet nästan hur länge som helst då man kommer hit alla dagar, säger Palmu.
Sen när man en gång doppar sig får man en adrenalinkick och vill ha mer och mer
Marianne Kanerva
Vintern i södra Finland har varit speciell på många sätt. Någon is har man inte kunnat tala om och vattnet har varit varmare än det kanske är en vanlig vinter.
Marianne Kanerva säger att det mildra vädret inte har påverkat tränandet och konstaterar att vattnet har varit mellan två och tre grader varmare än det brukar vara.
– De som vinterbadar tänker inte så mycket på vattnets temperatur. Förstås är känslan helt annorlunda om det är mellan -20 och -30 grader när du går i vattnet eller om du doppar dig då det regnar.
Hon konstaterar ändå att vinterbadarna i Borgå är lika aktiva trots att vintern har varit ganska dålig.
Arja Palmu började vinterbada för 21 år sedan medan hon fortfarande var i arbetslivet. Hon hade hört om vinterbadande och bestämde sig för att pröva det.
Mellan varven har hon också hunnit bo i Spanien, och då är det kanske inte lika lätt att vinterbada som här.
– Jag vinterbadade för första gången mitt i januari då det var 23 grader kallt och där började det. Första gången doppar man sig bara men ju oftare man vinterbadar, desto längre kan man hålla på.
Hon minns många kalla vintrar med mycket snö. Då har vinterbadarna i Borgå haft en massa roliga aktiviteter.
– När det har varit riktig vinter så har vi ibland haft baddräkterna på och sprungit runt vaken innan simturen. Så vi har gjort alla möjliga roliga saker här, säger Palmu.
Marianne Kanerva får också frågan om vad det var som lockade henne till att börja vinterbada.
– Kanske nyfikenheten i första hand. Jag hade hört om vinterbadande och om hur bra känsla man får efteråt. Sen när man en gång doppar sig får man en adrenalinkick och vill ha mer och mer. Man fastnar för det.
Efterhand börjar de flesta sedan simma längre och längre sträckor. Kanerva berättar till exempel att hon själv började tävla i att simma 25 meter, men de två senaste gångerna har hon tävlat på 50 meter.
Arja Palmu känner också igen sig.
– Det blir lite som narkotika. Jag kan tänka mig att man får samma känsla som de som röker – det känns bra. Och så piggar det upp en. Man ser skillnad på dem som simmar och dem som inte simmar, säger hon och skrattar.
Hon har hållit på med vinterbad i många år, och säger att hon egentligen inte har fler mål hon vill uppnå efter VM-silvret.
– Det är ju roligt. Så länge man är frisk simmar man, och sen kanske jag tävlar nästa år igen när jag en gång tillbringar vintrarna i Borgå nu.
Artikeln fortsätter efter bildspelet.
Marianne Kanerva som är Borgå vinterbadares ordförande säger att föreningen mår bra. Den grundades redan 1991 och har i dag ungefär 300 medlemmar.
– Varje dag kommer den första vinterbadaren hit vid ungefär 5.30 och den sista brukar doppa sig kring 21.30. Många kommer och simmar längs med dagen.
Medlemmarna är i alla åldrar, från cirka 15 år upp till över 80. Många ungdomar har också blivit intresserade av vinterbad. Enligt Kanerva finns det inga gränser.
– Man märker att det finns olika typer av simmare i dagens läge, både konditionssimmare och extremsimmare, alltså sådana som simmar långa sträckor. Och sedan finns det de som sysslar med mindfulness. De kommer och doppar sig och njuter främst av stämningen.
Om du vill bekanta dig mer med föreningen kan du göra det på dess webbplats.
