Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Här är det vackraste frimärket 2019 - Esa Ervasti fotade tosteblåvingen i Pojo

Från 2020
Ett frimärke med en blå fjäril på en gren.
Bildtext Fotografiet är taget vid Banvallen i Esa Ervastis hemkommun Raseborg.
Bild: Posti

Frimärket Tosteblåvingen (Celastrina argiolus) har valts till årets vackraste frimärke. Fotografiet av Finlands nationalfjäril är taget av Billnäsbon Esa Ervasti. Stiina Hovi står för designen.

Esa Ervasti berättar att han fotograferade fjärilen i hemkommunen.

- Fotot är taget vid Banvallen i Pojo.

Banvallen är en ny gång- och cykelrutt som följer kustbanans gamla linje från Karis till Skuru i Pojo och vidare längs Bässbanan, det gamla stickspårets rutt, till Fiskars.

Ervasti fotograferar mycket i naturen.

- Mitt motto är att naturfotografi alltid är mödan värd - också om det sker bara för ens eget nöje och utan att man delar sina bilder.

Ervasti erbjöd inte själv sitt foto till frimärkstävlingen utan postens grafiker hittade bilden på den bildbyrå som Ervasti använder och köpte in den till tävlingen.

Populär omröstning

Över 42 000 personer deltog i postens omröstning om det vackraste frimärket. Det var 10 000 fler än i fjol.

Man kunde rösta per e-post eller med vykort. Många valde att rösta med kort och samtidigt lämna hälsningar och teckningar till personalen.

Blev Finlands nationalfjäril 2017

Tosteblåvingen (Celastrina argiolus) är en vanlig fjäril i Finland. Den flyger tidigast av våra fjärilar på våren och kan ses redan i april.

Fjärilen har ett vingspann på 23-32 millimeter. Vingarna är tunnare än på många andra fjärilsarter och de blir snabbt slitna.

Tosteblåvingen lever i de flesta träd- och buskrika miljöer, gärna i gläntor och längs mindre skogsvägar. Den viktigaste värdväxten är brakved. Toste är ett annat namn på brakved.

Här kan du läsa mera om tosteblåvingen och hitta länkar till andra källor.

Tosteblåvingen valdes till nationalfjäril i Finland 2017.