Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Politikerna tonar ner avslöjanden om hotande regeringskris - men stora gröna förväntningar ännu i vår

Från 2020
Uppdaterad 21.02.2020 19:25.
Regeringen Marin, företagarna, Finlands företagare
Bildtext Regeringen var långt ifrån enig på klimatmötet i februari.
Bild: Lehtikuva

Regeringspartierna tonar idag ner uppgifterna om interna konflikter om Finlands klimatpolitik, efter avslöjanden i Helsingin Sanomat om en hotande regeringskris.

De grönas ordförande Maria Ohisalo vill avdramatisera det hela.

Hon säger till Svenska Yle att klimatfrågan visserligen är en av de viktigaste orsakerna till att partiet vill sitta i regeringen, men man är inte ensam om klimatengagemanget.

- Alla regeringspartier har förbundit sig till regeringsprogrammet och jag tror att vi kommer att lyckas med det, säger Ohisalo.

HS rapporterade tidigare på fredagen, med hänvisning till flera källor inom regeringspartierna, att Finland var nära en regeringskris den första söndagen i februari.

Då samlades de fem partiledarna för regeringspartierna för att gå igenom klimatpolitiken, inför en klimatkonferens följande dag.

Enligt HS skulle De grönas Ohisalo oväntat ha lämnat mötet, på grund av missnöje över att regeringen inte kunde enas om stora, konkreta åtgärder för att få ner koldioxidutsläppen.

Oenigheten mellan Centern och De gröna om de klimatpolitiska åtgärderna har varit uppenbar redan tidigare. Men att Finland skulle ha stått inför en regeringskris för ett par veckor sedan vill de politiker som Svenska Yle har talat med inte medge.

Viljan att hålla ihop är stark

Riksdagsledamot Kimmo Kiljunen (SDP) säger att det naturligt nog finns spänningar i en regeringskoalition mellan fem partier.

- Det är för mycket att säga att det handlade om en regeringskris. Där har varit en debatt, men jag skulle inte använda det ordet.

Att Centern och De gröna skulle vara de partier som har svårast med varandra vill Kiljunen heller inte gå in på.

- De har helt klart olika åsikter om t.ex torven och skogspolitiken. Det vet vi redan från diskussionerna i samband med regeringsbildningen.

Viljan att hålla ihop är ändå stark, menar Kimmo Kiljunen. Alla vet att den politik som nu förs är möjlig endast i den här koalitionen.

- Jag är nästan 95 procent säker att regeringen sitter till nästa val.

Marin vädjar för helheten

Statsminister Sanna Marin (SDP) twittrar från EU-toppmötet i Bryssel. Hon kommenterar inte oenigheten, utan hänvisar till helheten och enigheten om regeringsprogrammet och en ansvarsfull klimatpolitik.

- Som statsminister är det min uppgift att ta ansvar för regeringsprogrammets förverkligande i sin helhet, efter en noggrann beredning, skriver Sanna Marin.

Hassi: Nya klimatbeslut behövs i april

De grönas riksdagsledamot Satu Hassi bekräftar oenigheten i februari.

- Klimatpolitiken är kanske den främsta orsaken till varför vi är med i regeringen. Regeringens klimatmål är ambitiösa, men de förverkligas inte om man inte beslutar om fler åtgärder.

Gröna riksdagsgruppen har varit ganska kritisk till den takt som regeringen har när det gäller beslut om mer konkreta åtgärder.

Hassi utgår ifrån att det i april måste komma nya klimatbeslut i förhandlingarna om ramarna för statsbudgeten.

- Man kan inte sätta någon deadline, så att något visst datum är avgörande. Men det som regeringen beslutar om beskattningen i april är ett tillfälle att testa hur seriöst alla regeringspartier vill förverkliga regeringens klimatmål.

Adlercreutz: "Ett ganska normalt förhandlingsförfarande"

- Det är klart att vi är fem partier i regeringen med lite olika syn på saker, säger svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz.

Han säger sig vara förvånad över uppståndelsen kring De gröna.

- När man fattar beslut måste man tala ihop sig. Det som hände i februari var ett vanligt förhandlingsförfarande, där det ibland "såg lite dåligt ut", men man ändå kom till ett slutresultat, formulerar sig Adlercreutz.

Nu går regeringspartierna vidare, och inga efterdyningar har synts till enligt SFP:s gruppordförande.

"HS: Nära regeringskris"

Helsingin Sanomat rapporterar i detalj om hur nära Finland var en regeringskris i början av februari.

De fem regeringspartiernas ledare var samlade på statsministerns residens Villa Bjälbo för att finslipa detaljerna i klimatpolitiken. Resultaten skulle presenteras på måndagen vid en klimatpolitisk konferens i Nordsjö i Helsingfors.

Regeringens ambitiösa mål är att Finland ska vara klimatneutralt år 2035. Förväntningarna på konkreta åtgärder och beslut är höga eftersom de stora besluten har varit få om hur man ska nå dit.

Många väntar sig en politisk överenskommelse om vad som behöver göras för att nå klimatmålet.

Mer skog ger mer kolreserver men avverkningen på topp

Partiledarna är oeniga om centrala frågor, till exempel hur mycket skog Finland kan avverka eftersom skogarna binder koldioxid. Det handlar om att kolsänkorna - eller kolreserverna - måste bevaras.

Den politiska oenigheten beror också delvis på att vetenskapsmännen inte är eniga. Enligt vissa beräkningar har Finlands koldioxidutsläpp ökat med två procent per år, trots att de borde minska.
Däremot har skogsbrukets kolsänkor minskat med 43 procent, bland annat på grund av skogsavverkningens rekordnivå.

Det råder inte vetenskaplig konsensus om åtgärderna.

I Villa Bjälbo är Centerordföranden Katri Kulmuni och den socialdemokratiska statsministern Sanna Marin eniga om vad som behöver göras.

“De gröna marscherar ut”

Men De grönas ordförande Maria Ohisalo ville ha skarpare formuleringar om de s.k. kolsänkorna. Hon krävde att staten håller fast vid målet om en höjning av kolsänkor på 3 miljoner koldioxidton.

Hon får stöd av Vänsterförbundets Li Andersson. Hur SFP resonerar framgår inte i Helsingin Sanomats artikel.

Det handlar också om torvanvändningen. Den enskilda, mest betydelsefulla klimatåtgärden skulle vara att avsluta torvförbränningen eller ens det skattestöd som ges. Men Centern bromsar, eftersom man har stort politiskt stöd bland torvproducenterna.

Vid regeringens förberedande möte på Bjälbo försvinner den gröna gruppen med ordförande Ohisalo överraskande, avslöjar Helsingin Sanomat. De rapporterades ha åkt till riksdagen där den gröna riksdagsgruppen är samlad till krismöte.

Därifrån meddelades att De gröna eventuellt inte alls deltar i konferensen i Nordsjö. Det skulle ha varit dramatiskt. Oenigheten skulle bli allmänt synlig och regeringskrisen ett faktum.

Maria Ohisalo omkramad av demonstrant i isbjörnsdräkt.
Bildtext De grönas ordförande Maria Ohisalo hade fler vänner bland demonstranterna än bland ministerkollegerna vid klimatmötet
Bild: Lehtikuva

Enighet utåt

Men De gröna deltog i regeringens presskonferens på måndag eftermiddag. De svalde beslutet att regeringen inte koncentrerar sig på att minska på skogsavverkningen.

Regeringen kunde i stället meddela att man nu har en vägkarta för klimatpolitiken i en gemensamt front. Och man är ense om att grunda en klimatfond och sänka elskatten för industrin.

Men De gröna är inte nöjda med besluten och flera är missnöjda med sin ordförandes insatser, uppger källor för HS.

Artikeln uppdaterad kl.19.15 med Maria Ohisalos kommentar.

Diskussion om artikeln