Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Grollet mellan Gröna och Centern handlar både om klimatpolitik och en plats i solen

Från 2020
Uppdaterad 21.02.2020 16:45.
Katri Kulmuni och Maria Ohisalo i regeringsbänken i riksdagen.
Bildtext Klimatpolitiken gör De gröna och Centern till motpoler i regeringen Marin.
Bild: Lehtikuva

Kohandeln mellan regeringspartierna fungerar ungefär så här: För att De gröna ska få igenom tuffare klimatbeslut, måste Centern få igenom tuffa sysselsättningsåtgärder. Vänsterpartierna å sin sida ser inte kopplingen mellan klimatmål och sysselsättning. Det här bäddar för att budgetmanglingen blir svår, skriver Svenska Yles politiska reporter Markus Ekholm.

Slitningarna inom regeringen är mycket större än vad den vill ge sken av, skriver Helsingin Sanomat i dag.

De gröna upplever att de har kommit i kläm mellan Centerns sysselsättningspolitiska ambitioner och vänsterpartiernas behov av att föra en socialpolitik som tydligt gör rent hus med regeringen Sipilä.

De ledande ministrarna och deras specialmedarbetare var samlade på statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo för två veckor sedan, skriver HS. Under det här mötet tar regeringens två motpoler, Centerns och De grönas ordförande, ihop med varandra. Det är två ideologier som stöter samman.

De grönas och Centerns ordförande tar i hop på Villa Bjälbo. Det är två ideologier som stöter samman.

Och det handlar om klimat och ekonomi. De gröna och inrikesminister Maria Ohisalo vill i korthet avverka mindre skog för att öka koldioxidsänkorna, medan Centerns Katri Kulmuni sätter emot. I regeringsförhandlingarna har regeringspartierna kommit överens om att skogsindustrin inte behöver minska skogsavverkningarna.

Ohisalo får stöd av Vänsterförbundets Li Andersson, medan Centerns Katri Kulmuni får stöd av statsminister Sanna Marin. Kulmuni vinner och De gröna marscherar ut. De övriga regeringspartierna blev förvånade kvar och fortsatte arbeta.

Senare samma kväll samlas De grönas partiledning och riksdagsgrupp till ett krismöte, där De gröna diskuterar det fortsatta regeringssamarbetet. Ohisalo får enligt dem som var på plats mycket kritik och högljudda krav ställs på att tuffa klimatbeslut måste synas i rambudgeten i april.

- Det är då det ska bedömas om regeringens åtgärder räcker till, säger riksdagsledamoten och tidigare ordförande Satu Hassi (Gröna) i dag till Svenska Yle.

Ohisalo får mycket kritik och högljudda krav ställs på tuffa klimatbeslut.

Sisäministeri Maria Ohisalo
Bildtext Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) känner sig trängd av vänsterpartierna och Centern. För att De gröna ska få igenom tuffare klimatbeslut, måste Centern få igenom tuffa sysselsättningsåtgärder
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Samma kväll fick också de övriga regeringspartierna beskedet om att De gröna kanske inte deltar i regeringens stora klimatmöte som var inbokat till följande dag. Irritationen är alltså stor.

De gröna dyker trots allt upp på klimatmötet, men partiordförande Maria Ohisalo är sammanbiten. Ohisalo talar på presskonferensen om tuffa beslut som ännu måste tas av regeringen. Statsministern Sanna Marin lyfter fram den klimatfond som ska vara klar till budgetmanglingen.

Statsminister Sanna Marin i Tallinn den 10 december 2020.
Bildtext Statsminister Sanna Marin (SDP) stöder Katri Kulmuni i dragkampen om kolsänkorna. Kulmuni vinner och De gröna marscherar ut.
Bild: Gustaf Antell / Yle

Katri Kulmuni är den av de två kontrahenterna som plockar poängen från regeringens klimatmöte.

Under klimatmötet meddelas bland annat om en klimatfond som ska hjälpa företag att utveckla en klimatvänligare teknologi. Pengarna kommer från statens utvecklingsbolag Vake.

Centerns Katri Kulmuni talar sig varm för att kombinera klimatpolitik med sysselsättning och företagsamhet.

Det här passar Centerns ordförande, finansminister Katri Kulmuni som talar sig varm för möjligheten att kombinera klimatpolitik med sysselsättning och företagsamhet. Katri Kulmuni har också myst mycket över SSAB:s löfte om att producera koldioxidneutralt stål i Brahestad. Klimat och ekonomi går hand i hand, anser finansministern.

De gröna känner sig trängda av vänsterpartierna och Centern. Kohandeln mellan partierna fungerar ungefär så här: För att De gröna ska få igenom tuffare klimatbeslut, måste Centern få igenom tuffa sysselsättningsåtgärder. Vänsterpartierna å sin sida ser inte kopplingen mellan klimatmål och sysselsättning. Det här bäddar för att budgetmanglingen blir svår.

De gröna har haft en svår sits med den dåliga publicitet som turerna kring al-Hol och Pekka Haavisto har lett till. Många ser det hårda spelet kring de finländska fångarna på al-Hol som ett sätt att fälla Pekka Haavisto från nästa presidentval.

Men tillbaka till de tuffa klimatmålen. Enligt Finlands klimatpanel är det enklaste sättet att minska utsläppen att snabbt fasa ut förbränningen av torv. De gröna är väldigt gärna med och avvecklar torvhanteringen.

Torven är däremot en hjärtesak för Centern som värnar om de arbetsplatser som torvindustrin ger och som också ställer sig väldigt skeptiskt till att gröna "hipsters" från södra Finland ska bestämma över hur landsbygden utnyttjar sina resurser.

Diskussion om artikeln