Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stort missnöje bland de svenska åkarna efter ny vallamiss – höll krismöte inför avgörande etapperna i Ski Tour

Från 2020
Uppdaterad 21.02.2020 21:36.
Ebba Andersson åker skidor.
Bildtext Ebba Andersson var missnöjd efter torsdagens lopp.
Bild: EPA

Andra nationer har lyckats bättre, konstaterar Charlotte Kalla. De svenska åkarna har haft det svårt mot framför allt de norska konkurrenterna – och på fredagen höll landslaget ett möte för att diskutera läget. Man måste kunna ge feedback, säger Kalla.

Vallningen har varit en enorm snackis i det svenska skidslandslaget – inte minst under Ski Tour som delvis arrangerades på hemmaplan i Sverige.

Allt har nämligen inte gått som önskat. Svenskarnas skidor har inte hållit samma nivå som de tuffaste konkurrenternas och frågar man till exempel Ebba Andersson var det därför hon inte kunde utmana Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg i 34-kilometersloppet på torsdagen.

– Som ni ser är jag inte jätteglad, konstaterade hon för SVT och får medhåll av Emma Ribom:

– Det är en matieralsport och det är klart att det är tufft när man känner att de andra nationerna glider ifrån, men det gäller att bara försöka fokusera på jobbet som ska göras.

Efter herrloppet var Jens Burman ännu mer kritisk och skickade också en hälsning till vallarna.

– Det var som att skidorna dog. Det är dags att rycka upp sig. Det är något som gör att man misslyckas, jag vet inte vad det är men det kanske är arbetssättet. Man måste sätta sig ner och prata. Det är ju kört på förhand, säger han till Sportbladet.

Varit missnöjda under säsongen

Efter åkarnas kritik ska landslaget enligt TT ha arrangerat ett ”krismöte”. Enligt Charlotte Kalla fick alla möjlighet att framföra sina åsikter. Men man hittade inga självklara svar på frågorna.

– Det är svårt att peka på en exakt orsak till varför det blir som det blir. Andra nationer har lyckats bättre. Men vi ska fortsätta fokusera på vårt, säger Kalla enligt bland andra SVT.

Det är inte den första gången som vallateamet har kritiserats av åkarna. Under säsongen har missnöjet bland åkarna varit närvarande.

I januari kom kritiken mot materialet i både Nove Mesto och Oberstdorf. I samband med sprinttävlingarna i Oberstdorf var bland andra Oskar Svensson som slutade femma i tävlingen kritisk.

– Vi gick fel i prologen och testade många olika alternativ fram till finalen, så till slut hamnade vi rätt. Tyvärr får många sin dag förstörd fram tills dess, sa han då enligt Radiosporten.

Norrgård får inte kommentera

Före säsongsstarten sa Vasabon Martin Norrgård att han ansvarar för Svenssons skidor och det är fortfarande fallet. Även om Svensson inte kör Ski Tour på grund av en förkylning finns Norrgård med i det svenska vallateamet också där.

En man med skägg står i solen och ler. Han har en blå jacka med svenska landslagets tryck på.
Bildtext Martin Norrgård.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Norrgård får ändå inte uttala sig för Yle Sporten om den pågående situationen, utan alla frågor hänvisas av landslagets kommunikationschef till vallateamets chef Anders Niemi.

– Vi måste utvärdera om vissa åkare valde fel skidor, eller vad som kan ha gått snett. Norskorna hade kanske lite bättre i damloppet, men vi låg ungefär som de andra, konstaterade Niemi enligt SVT efter loppet i Meråker på torsdagen.

Artikeln korrigerad, Oskar Svenssons kritik i Oberstdorf gällde inte hans egna skidor, utan andras.