Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland kan inte återvinna all plast finländarna samlar in - plasten ska nu exporteras

Från 2020
Uppdaterad 24.02.2020 08:21.
Plast.
Bildtext Finländarna har blivit bättre på att samla in plast, vilket gör att återvinningsbranschen inte hänger med.
Bild: Emma Småros

Kapaciteten hos Fortum är för liten för att sortera och återanvända all plast i Finland. Företaget är det enda som har teknologi att automatiskt sortera ut återvinningsbar plast som hushållen använder och sedan återvinna den.

För ungefär ett år sedan började insamlingskärl för plast dyka upp på allt fler ställen och finländarna uppmuntrades att återvinna plastförpackningar.

Kapaciteten hos Fortum är nu för liten för plasten som väller in. Det här leder till att någon annan måste återvinna plasten.

Bernt Nordman vid Natur och miljö är upprörd över det här. Han tycker att det är dumt att man först uppmanar människor att återvinna plast och säger att det behövs plast, för att sedan bli förvånad över hur mycket som samlas in.

- Nu har de organisationer som har producentansvar misslyckats. Nu när finländarna har svarat på uppropet så konstaterar man att det inte finns kapacitet.

Nordman hoppas att det inte påverkar finländarnas vilja att sortera plast.

- Om finländarna hör att insamlade plastförpackningar används till något vettigt tror jag inte det påverkar deras inställning negativt.

Bernt Nordman.
Bildtext Bernt Nordman hoppas att det kommer ett snabbt beslut kring att man utökar sin återvinningskapacitet i Finland.
Bild: Yle/Saga Mannila

Ungefär en fjärdedel av all insamlad plast i Finland planeras nu att skickas utomlands, antagligen till Sverige eller Tyskland för att plasten ska separeras och återvinnas.

Peter Rasmussen som är utvecklingschef vid Finlands returplast berättar att plasten efter återvinning inte skickas tillbaka till Finland.

- Vi har ju försökt förbereda så bra som möjligt, men ökningen 2019 var mer än vi hade förväntat. Vi måste jobba fram mer sorteringskapacitet tidigare än väntat.

Finland inte tillräckligt förberett

Planerna nu är att utvidga kapaciteten och bygga en ny sorteringsanläggning, men det tar tid. Under två år kommer man förutom att återvinna plast i Finland också att exportera plast utomlands för att återvinnas där.

- En sorteringsanläggning är en företagsverksamhet som kräver investeringar och det är beroende av att de finska aktörerna och företagen blir intresserade av att investera, säger Rasmussen.

Fortum är i dag den enda aktören som har teknologin för att separera plast som går att återvinna från sådant som inte går att återvinna. Men anläggningen där man separerar och återvinner har inte kapacitet nog för all plast som samlas in.

Peter Rasmussen på Finlands returplast.
Bildtext Peter Rasmussen säger att exporten inte är den lösning man vill ha i första hand.
Bild: Ulrica Fagerström/ Yle

Mikko Koivuniemi vid Fortum säger att man nog är intresserade av att utvidga anläggningen men att det tar lång tid.

- Vår kapacitet räcker inte längre till. När anläggningen byggdes förutsåg man inte att tillväxten för plastsortering skulle vara såhär stor, säger Koivuniemi.

I dag kan man hantera 20 000 ton plast vid Fortum varje år, men redan i år förväntar man sig att mängden ska stiga upp till 30 000 ton.

- Vi måste också i Finland utöka vår kapacitet, säger Koivuniemi.

En nöjd man framför plastbalar.
Bildtext Mikko Koivuniemi hoppas att det sker förändringar kring produkter av återvunnen plast.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Peter Rasmussen säger att man måste få aktörer intresserade av att investera i den här typen av verksamhet.

- Det är ju alltid bra om man kan hantera sitt avfall i sitt eget land. Det blir mera arbetsplatser och investeringar i hemlandet.

Vad får det för konsekvenser att plasten exporteras?

Under de närmaste två åren ska man exportera plast.

Det kommer att få konsekvenser när man börjar exportera men Peter Rasmussen säger att man inte har något val.

- Det blir dyrare eftersom fraktkostnader tillkommer. Det blir också mera pappersarbete då man behöver olika exportlov, säger Peter Rasmussen.

Enligt Rasmussen är det alltid lättare om man har bearbetning av avfall i sitt eget land.

- Om vi skulle ha kapacitet här så skulle vi vara bland de nöjdaste.

Diskussion om artikeln