Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wasaline gick två miljoner på plus – trots många missade avgångar

Från 2020
Under storolycksövningen bröt en brand ut på Wasa Express bildäck.
Bild: Gränsbevakningsväsendet/Pasi Kettunen

Wasaline hade ett ovanligare år 2019 med färjan på varv i januari och strejk i november. Trots det är man nöjd med fjolårets resultat, som visar plus 2,1 miljoner.

Wasa Express var på varv i Estland i tre veckors tid i januari. I november sympatistrejkade Finska Sjömansunionen, vilket ledde till att färjan missade åtta avgångar och trafikerade fyra avgångar utan last.

Försäljningen ökade

Avgångarna minskade alltså och så gjorde även antalet passagerare. Dock ökade passagerartrafikens omsättning med 6,3 procent.

- Vi lyckades öka försäljningen ombord och konferenserna ökade, säger vd Peter Ståhlberg.

Frakten minskade och så gjorde också fraktens omsättning, med 6,2 procent.

Lägre bränslekostnader

Wasaline lyckades minska på bränslekostnaderna under 2019, delvis tack vare lägre bränslepriser och delvis med investeringar i färjan.

Man satsade också på ett batterisystem till hjälpmaskinerna, som slutförs i dagarna.

- Om en av hjälpmaskinerna stannar tar batterierna vid. Vi har tidigare kört med två hjälpmaskiner men i och med batterisystemet kan vi köra med bara en, säger Ståhlberg.

"Alla är engagerade"

Utan varvskostnaden på cirka en miljon hade resultatet visat kring tre miljoner plus.

Så du är rimligen nöjd med 2019?

- I stort sett. Nog finns det att fila på. Jag ser väldigt mycket fram emot 2020, alla i organisationen är engagerade, säger Ståhlberg.

Den nya färjan ska börja trafikera nästa år, 2021. Ståhlberg säger att det finns intresserade köpare vad gäller den nuvarande färjan.

- Tekniskt sett och inredningsmässigt är färjan i bra skick. Men det är jätteskönt att vi får en ny färja, med ny teknik och bättre bränsleekonomi.

Ståhlberg tillägger:

- Vi bevisar ju nu redan med nuvarande färja att den nya är en bra investering. Operativt har vi gått på vinst sedan 2014.

Diskussion om artikeln