Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Försvarsadvokater: Vi ansöker om asyl för Julian Assange i Frankrike

Från 2020
Demonstration för Julian Assange i London 19.2.2020. Plakat där det står Släpp Assange", "Rör inte Assange", "Skjut inte budbäraren"
Bildtext Demonstration till stöd för Julian Assange i London 19.2.2020. Plakat där det står Släpp Assange", "Rör inte Assange", "Skjut inte budbäraren"
Bild: AFP / Lehtikuva

Wikileaks grundare Julian Assange kommer att söka asyl i Frankrike, uppger hans försvarsadvokater.

Assange sitter fängslad i Storbritannien, och nästa vecka inleds domstolsförhandlingar i London om ett eventuellt utlämnande av honom till USA där han riskerar att dömas till ett långt fängelsestraff.

USA anklagar Assange för spioneri, och beskyller honom för att ha hjälpt Chelsea Manning att bryta sig in i hemligstämplade datorer för att få tillgång till dokument om USA:s militär. Dokumenten avslöjade bland annat tortyr och militära övergrepp på civila. Uppgifterna publicerades av Wikileaks.

Gripandet av Assange har setts som ett angrepp riktat mot journalistisk verksamhet. Kritikerna påpekar att journalister har rätt till skydd.

"Berör alla journalisters status och öde"

Försvarsadvokaterna säger att de kommer att rikta en vädjan till president Emmanuel Macron om att Frankrike ska bevilja Assange asyl.

Assanges barn är bosatta i Frankrike, och en del av Wikileaks är verksam i landet.

Den franska toppjuristen Éric Dupond-Moretti hör till den grupp advokater som under en presskonferens i Paris förklarade varför de anser att rättsprocessen mot Julian Assange är orättvis.

Enligt Dupond-Moretti innebär fallet Assange att ”alla journalisters öde och status” står på spel. Situationen nu så allvarligt att "det är vår plikt att tala om det" med Frankrikes president Emmanuel Macron, sade han.

Försvarsadvokaterna framhåller att den 48-årige Assanges hälsa är sviktande, och att han har utsatts för flera brott under tiden i brittiskt fängelse.

Assange satt sju år inne på Ecuadors ambassad i London

Australiern Julian Assange tillbringade sju år på Ecuadors ambassad i London där han sökte skydd för att han riskerade åtal i Sverige. Han greps i april 2019 och sitter nu fängslad i Storbritannien.
I november 2019 beslöt en domstol i Sverige att slopa de utredningar som gällde anklagelser om att Assange skulle ha gjort sig skyldig till sexbrott i Sverige.

Diskussion om artikeln